Hebben de sergeantsstrepen het gewenste effect?
Hebben de sergeantsstrepen het gewenste effect? Foto: Bastiaan Miché

Meten is weten in Kerkelanden

HILVERSUM Een goede week geleden zijn de sergeantsstrepen aangebracht op de Kerkelandenlaan. Het is nu de vraag hoe lang ze er blijven liggen. Nu moet de komende tijd blijken dat zij het gewenste effect hebben: dat de snelheid meetbaar omlaag gaat op deze weg in Kerkelanden.

De snelheid van diverse weggebruikers is een doorn in het oog van bewoners van de Kapittelweg. Op de Kerkelandenlaan, richting de afslag naar winkelcentrum Kerkelanden, is sprake van een 'derde baan', zoals bewoners het noemen. Als het verkeer afbuigt naar rechts dan is het voor de achterligger een koud kunstje om naar links te sturen en met snelheid erlangs te gaan. Hierdoor ontstaat een racebaan, zo gaven enkele bewoners eerder al aan in deze krant. Er ontstaan gevaarlijke situaties voor alle verkeersdeelnemers en de omwonenden ondervinden flinke (geluids)overlast.

Herhaaldelijk hebben bewoners hun onvrede hierover geuit bij wethouder Floris Voorink van Verkeer. Eind oktober 2016 meldde de VVD'er dat er op dit gedeelte snelheidsmetingen gingen plaatsvinden. De sergeantsstrepen zouden later komen. Dat is nu dan eindelijk het geval. Volgens planning hadden de strepen er al in het voorjaar moeten liggen. Maar door de aanleg van de nieuwe weg van het bedrijventerrein aan de Franciscusweg en het drukke schema van het bedrijf dat de lijnen moest trekken, is dit pas begin juni geworden.

De nieuwe ontsluitingsweg is open, waardoor dit een goed moment is om met de tweede metingen te gaan beginnen. Als blijkt dat de sergeantsstrepen een duidelijk remmend effect hebben dan blijven ze liggen, zo luidt het antwoord uit het raadhuis. De resultaten gaat de gemeente delen met de omwonenden.