De verhuizing op het Venetapark is in volle gang.
De verhuizing op het Venetapark is in volle gang. Foto: Bastiaan Miché

Metaalbedrijf voelt zich 'weggejaagd' door aanleg HOV-tunnel

Er zat niks anders meer op dan de biezen te pakken. Jaren praten met de overheid over de naderende HOV-kwestie voor de deur leverde niets op.

HILVERSUM Ergens goed verstopt op het Venetapark zit Larsen & Bühl. Bij het metaalbedrijf maken ze onderdelen voor schepen, vliegtuigen en zelfs de ruimtevaart. Het bedrijf verruilt Hilversum nu voor Zeewolde in verband met de aanleg van de HOV-tunnel op de Oosterengweg. Een andere oplossing is er niet, want volgens directeur Alfred Konz hebben de gemeente en de provincie niets willen doen.

Directeur Alfred Konz van Larsen & Bühl, dat onderdelen levert over de hele wereld, ziet geen andere keus dan Hilversum te verlaten. De aanleg van de tunnel onder het spoor bij de Oosterengweg als onderdeel van de snelle buslijn tussen Hilversum en Huizen is de reden dat het bedrijf haar boeltje pakt. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat het bedrijf onbereikbaar wordt, meent Konz. Tevens zegt hij tegen NH Nieuws dat het Venetapark, dat naast de Oosterengweg ligt, te maken krijgt met trillingen. Op steun van de overheid hoeft hij niet te rekenen. "Het enige wat ze zeggen is 'vervelend', maar als er een probleem is en we komen stil te staan dan kan het ook faillissement betekenen", aldus de directeur.

De discussie speelt al tijden. Acht jaar geleden zijn de eerste gesprekken begonnen met de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland over het probleem dat dreigt te ontstaan. Het is allemaal vruchteloos gebleken, geeft Konz aan. Beide hebben hem nooit iets geboden waardoor het bedrijf in Hilversum kon blijven. "Geen plek, geen vergoeding. Niks. Helemaal niets. Ze hebben me laten zitten, ze hebben me uitgerookt, ze hebben me weggejaagd", klinkt het zonder één woord Spaans.

Andere bedrijven en omwonenden van de Oosterengweg hebben een zaak aangespannen tegen de provincie. Larsen & Bühl heeft zich daar niet bij aangesloten. Konz geeft aan niet te willen wachten op de uitspraak van de Raad van State in september, omdat er dan nog altijd sprake is van onzekerheid. In Zeewolde heeft het bedrijf nu haar nieuwe plek gevonden. De verhuizing is inmiddels in volle gang. Daarmee komt een einde aan 65 jaar historie in Hilversum.
Wethouder Floris Voorink zegt het vertrek van het metaalbedrijf uit de regio te betreuren. In zijn reactie op de verhuizing geeft hij aan dat de situatie meerdere keren is besproken en dat er gekeken is naar allerlei oplossingsrichtingen. Uit het provinciehuis komt eenzelfde uitleg. Vanuit Haarlem komt door dat de zorgen van het bedrijf bekend zijn en dat geprobeerd is die zorgen weg te nemen op onder meer de bereikbaarheid, trillingen en laden en lossen. "Op onderdelen hebben wij elkaar hierin helaas niet kunnen vinden", is de conclusie.