'We hebben niet goed ingezien dat er meer speelde in het gebied', aldus Karen Heerschop.
'We hebben niet goed ingezien dat er meer speelde in het gebied', aldus Karen Heerschop. Foto: Bastiaan Miché

GNR vraagt Hilversummers om advies bij plannen Natuurverbinding

Een functionerende natuurverbinding staat voorop, maar na alle verzet tegen de oude plannen is het tijd voor goede nieuwe ideeën.

HILVERSUM Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft de plannen voor een natuurverbinding een jaar lang in de ijskast gezet na fel protest van bewoners. Tijdens een drukbezochte bewonersavond presenteerde de natuurorganisatie samen met de provincie Noord-Holland een nieuw voorstel. Een adviesgroep van belanghebbenden mag een ecologisch bureau aanwijzen dat andere mogelijkheden zal onderzoeken. "Voorwaarde blijft wel een goed functionerende natuurverbinding", zei Karen Heerschop, interim-rentmeester van het GNR, beslist.

"Misschien zijn we naïef geweest", gaf Heerschop toe aan de volle zaal in Landgoed Zonnestraal afgelopen maandag. Vooral bewoners van de Utrechtseweg en Hollandse Rading vroegen de rentmeester om rekenschap. "We zijn een kleine natuurorganisatie en dachten met het inschakelen van een extern bureau onze communicatie op orde te hebben. Dat bleek een misrekening. Wij hebben niet goed ingezien dat er meer speelde in het gebied." Met deze laatste zin doelde de rentmeester op de uitbreiding van de A27 en de herprofilering van de Utrechtseweg in deze omgeving. "Deze samenloop van projecten heeft veel frustratie opgeleverd. De aanleg van de natuurverbinding was uiteindelijk de spreekwoordelijke druppel. Dat is jammer, want de verbreding van de snelweg is een project van Rijkswaterstaat. De gekapte bomen die de mensen daar zien, zijn niet van ons", was het nadrukkelijke vervolg.

Adviesgroep

Om de plannen uit de impasse te halen stellen het GNR en de provincie Noord-Holland voor om een adviesgroep samen te stellen van acht mensen die vanuit verschillende belangen betrokken zijn bij het gebied. Zij krijgen carte blanche om een ecologisch bureau aan te wijzen. Deze ecologen zullen vervolgens onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de natuurverbinding. "Je kunt dan denken aan niet alle plannen tegelijkertijd uitvoeren, stepstones in de heide of een ander schaalniveau", lichtte Hil Kuypers, programmamanager van de provincie Noord-Holland de variabelen toe.

De bestaande plannen van het GNR zijn daarmee voorlopig van tafel. De Gooise natuurorganisatie zal het advies van het gekozen bureau dan ook zonder meer uitvoeren, beloofde Heerschop. "Het gaat mij erom dat we ons doel bereiken en dat is een goed functionerende natuurverbinding. Als het op een andere manier kan, zullen we dat advies niet naast ons neerleggen. Wel vinden we het belangrijk dat niet alleen bosdieren, maar ook amfibieën en reptielen die van warmte en heide houden hun weg naar de natuurbrug kunnen vinden."

Beestjes

De natuurverbinding was de druppel die de emmer deed overlopen

Bewoners van de Vereniging Utrechtseweg en omgeving en Hollandse Rading waren het niet allemaal eens met dit voorstel. "Dit plan is weer gericht op het behouden van de beestjes", klonk het verontwaardigd in de zaal. "Het GNR haalt weer oude plannen van stal die geen rekening houden met de bezwaren van omwonenden." Zo misten deze bewoners de uitvoering van een Milieu Effect Rapportage op hun leefomgeving. Een eis die zij al eerder hadden neergelegd. Ook vroeg een aantal mensen zich af het GNR de heide wel kan onderhouden. "Hoe weten we zeker dat er heide komt en we geen zandverstuiving krijgen?", luidde de twijfel. Heerschop pareerde deze kritiek door te verwijzen naar de heide bij het GNR-kantoor aan de Nieuwe Meentweg. "Kom maar eens kijken", zei ze enthousiast. "Dit kan ook voor de natuurverbinding Hoorneboeg het wenkend perspectief zijn." Een opmerking die bij andere aanwezigen op bijval kon rekenen.
Als alles volgens plan verloopt, komt de adviesgroep eind dit jaar met een voorstel.