Komt er meer centraal vuurwerk tijdens oud en nieuw in Hilversum zoals op het marktplein al het geval is?
Komt er meer centraal vuurwerk tijdens oud en nieuw in Hilversum zoals op het marktplein al het geval is? Foto: Bastiaan Miché

Buurt kan zich uitspreken over eigen vuurwerkvrije zone

Een grotere vuurwerkvrije zone in het centrum is een feit. Maar blijft het daarbij in de toekomst? Het woord is aan de wijkbewoners zelf.

HILVERSUM Blijft alleen een groot gebied van het centrum verstoken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling of komen er meer vuurwerkvrije zones in Hilversum? In de nabije toekomst wil de gemeente peilen of er draagvlak is in de buurten om ook daar gebieden te creëren waar tijdens oud en nieuw niet geknald mag worden.

Dat laat burgemeester Pieter Broertjes weten in een brief aan de gemeenteraad. Hij concludeert in zijn schrijven dat er geen behoefte is aan vuurwerkvrije zones in de buurten. Hij noemt specifiek Kerkelanden en de Hilversumse Meent, waar vaak veel vuurwerkoverlast wordt ervaren. "Tot nu toe is daar geen draagvlak voor", deelt de burgervader mee. Maar bewoners moeten zich hierover wel kunnen uitspreken. Daarom wil de gemeente volgend jaar de mening peilen van de inwoners tijdens buurtpeilingen. Dit zijn wijkgerichte metingen: een van de instrumenten van het buurtgericht werken van de gemeente.

Als een buurt een vuurwerkvrije zone wil, zoals dat al sinds 2015 het geval is in het centrum, kan dat aangegeven worden tijdens de peiling. Bij een ja tegen een vuurwerkvrij gebied in de wijk kan dat in 2019 georganiseerd zijn. Broertjes is zich ervan bewust dat de gemeente dan met de bewoners in conclaaf moet gaan met wat er dan wel mogelijk is in de wijk. "We kunnen niet voor iedere wijk een centrale vuurwerkshow regelen, maar we zullen kijken wat financieel en technisch mogelijk is", laat de burgemeester weten.

Wat in ieder geval zeker is dat de vuurwerkvrije zone in het centrum groter wordt. Het college is dinsdag akkoord gegaan met een verruiming van het gebied. Op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur is het nu ook verboden vuurwerk af te steken op de Kerkbrink, Gooische Brink, Kerkstraat, Zeedijk en Herenstraat. De afgelopen twee jaar mocht er al niet geknald worden in het gebied van de Groest, marktplein, Schapenkamp en de Prins Bernhardstraat. Dit grotere gebied is logisch, omdat er op de Kerkbrink ook oud-en-nieuwactiviteiten plaatsvinden.