In de J.P Coenstraat waren onder meer kinderspelen.
In de J.P Coenstraat waren onder meer kinderspelen. Foto: Bastiaan Miché

Lekker op straat spelen zonder het gevaar van voorbijracende auto's

Heerlijk onbelemmerd en veilig op straat kunnen spelen. Dat is de gedachte van de Nationale Buitenspeeldag. Ook in Hilversum gingen verschillende straten op slot.

HILVERSUM - De Buitenspeeldag (voorheen Straatspeeldag) wordt al 26 jaar in heel Nederland gevierd. Tegenwoordig speelt een op de vijf kinderen maximaal een keer per week vrij buiten, meldt Versa Welzijn dat het evenement in Hilversum (en Bussum) coördineert. "Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen niet genoeg beweegt, is buitenspelen erg belangrijk. Buitenspelen draagt bij aan de lichamelijke en sociale ontwikkeling van kinderen."

Niet alleen voor kinderen is het evenement bedacht. Want ondertussen kunnen volwassenen elkaar echt leren kennen.
Een van de deelnemende straten was zaterdag het oudste gedeelte van de J.P. Coenstraat in Zuid. De bewoners daar combineerden het event met de viering van het 75-jarig bestaan van hun straat. Driekwarteeuw geleden was hier het 'einde' van Hilversum. Alle overige wijken in het Zeeheldenkwartier zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
In de straat zijn de afgelopen jaren veel jonge gezinnen komen wonen. Daarom was het een uitgelezen moment om elkaar beter te leren kennen. De bewonerscommissie met als stuwende krachten Ans en Evert Borgers hebben er veel werk van gemaakt om het jong en oud naar de zin te maken. Gedurende de middag en avond heerste er een gemoedelijke sfeer en voldeed de opzet aan het gestelde doel.

De kinderen openden het straatfeest met het maken van een feestspandoek. Vervolgens kwam de dierenambulance, was er een kleurplatenwedstrijd, kinderspelen en een springkussen. Rond de klok van vijf kwam iedereen samen rond de feesttent waar de band Køffers4You met zang van Armanda van de Hoek en DJ Ivo Heuvelman voor de muzikale omlijsting zorgde. Iedereen nam eten en drinken mee en op de barbecue werd naar hartenlust gegrild. Om 23.00 eindigde het feest met 'De hoogste tijd' van André Hazes.

Ook feest in de Van Hasseltlaan. Onder ideale weersomstandigheden (weinig wind, zonnig, maar niet te warm) genoten zo'n zestig kinderen van het springkussen, de spellen, timmeren, eierkoek versieren, schminken en de patatjes, gesponsord door Broodje Noord. Wethouder Arjo Klamer nam het tijdens het eendjes vissen op tegen de jongens en de meisjes. En Annegreet van de Riet (buurtcoördinator Noord-Oost) opende het samenzijn met Houriya Harrane (Buurtwerk Versa Welzijn) door hun geverfde handen als eerste op een schilderij te plaatsen. Opvallend veel nieuwe gezinnen, die net in deze gemengde buurt zijn komen wonen, kwamen een kijkje nemen. Voor hen bleek de Buitenspeeldag inderdaad die laagdrempelige en gezellige gelegenheid om kennis te maken met hun buurtgenoten. De jongste bezoeker was 6 weken, de oudste 98 jaar.

Eendjes vissen tegen wethouder Arjo Klamer.