De zwaan in betere tijden.
De zwaan in betere tijden. Foto: Jan Pieter van Woerkom

Onderzoek naar 'bewuste' aanrijding zwaan

HILVERSUM Het is nog onduidelijk of de persoon die vorige week donderdagavond de bij voor veel Hilversummers bekende zwaan van park Laapersveld 'bewust', zoals getuigen beweren, heeft aangereden. Wel heeft de politie de dader gesproken, meldt een woordvoerder.

Maar het onderzoek is nog niet afgerond, aldus de zegsvrouw. "Als een dier opzettelijk wordt aangereden is dat een milieudelict. Maar we moeten wel kunnen aantonen of er sprake is van opzet en er bewust is doorgereden. Daarom roepen we getuigen nadrukkelijk op zich te melden."

De aanrijding zou rond 18.45 uur donderdagavond hebben plaatsgevonden. De bestuurder reed vervolgens door. Getuigen noteerden het kenteken van de auto en schakelden de dierenambulance en de politie in. Toen medewerkers van de dierenambulance arriveerden, was de zwaan al overleden.

Een van de toevallige voorbijgangers schrijft op Facebook dat de zwaan nog leefde toen zij hem aantrof, maar de dierenambulance te laat arriveerde. "Van getuigen hoorde ik dat een zwarte Hyundai SUV deze zwaan bewust opzij duwde met de auto en er tenslotte gewoon overheen reed. Hoe kun je? En hoe wreed? Gelukkig is zijn kenteken genoteerd."