Behoud van de warme taak is altijd de inzet geweest van de vrijwilligers.
Behoud van de warme taak is altijd de inzet geweest van de vrijwilligers. Foto: Brandweervrijwilligers

Steeds wisselende reacties, maar nooit concrete antwoorden

Lang hebben ze zich stilgehouden. Nu de brandweervrijwilligers echt lijken uitgeblust, komen ze naar buiten. 'Want wat heeft die radiostilte ons gebracht?', is hun vraag.

HILVERSUM Ongeloof overheerst bij de brandweervrijwilligers. Zij snappen niet dat zij van de tankautospuit moeten omdat nut en noodzaak daarvan niet duidelijk gemaakt wordt door de brandweertop. "We krijgen steeds wisselende reacties. Antwoorden zijn het niet. Het mist transparantie", merken de vrijwilligers op.

Tegen een vrijwilliger van de brandweer zeggen dat hij niet meer mag uitrukken, is hetzelfde als tegen een voetbaltrainer zeggen dat hij geen bal meer mag gebruiken. "Je wilt die warme taak doen. Daar ben je immers brandweerman voor", meldt een delegatie van de vrijwilligers tegen De Gooi en Eembode.

Op 21 maart kwam de mededeling dat de vrijwilligers van de tweede TS af moeten. Dat was een grote, onaangename verrassing en kwam volgens de vrijwilligers ook bij de ondernemingsraad als donderslag bij heldere hemel. De maatregel is het gevolg van het nieuwe dekkingsplan, waarin wordt uitgegaan van de snelste hulp. Ofwel: als er brand is in Kerkelanden dan is de post Loosdrecht het meest dichtbij en komt de Hilversumse wagen er zo snel mogelijk bij. Bij deze werkwijze plaatsen de vrijwilligers hun vraagtekens. "Theoretisch is alles daarmee gedekt, maar praktisch betekent het stront aan de knikker", klinkt het duidelijk.

Daarnaast horen de vrijwilligers bijvoorbeeld ook dat zij te weinig uitrukken op jaarbasis maken. Zo zouden zij maar twaalf uitrukken per jaar maken: een bijna te verwaarlozen aantal. Uit de cijfers van de vrijwilligers blijkt dat zij 178 uitrukken prioriteit 1 en 3 hebben gemaakt in 2016. "Dat klopt dus niet."

Ondanks vragen en het indienen van voorstellen om toch te kunnen blijven blussen (zie voorpagina), hebben de vrijwilligers het gevoel nooit concreet antwoord te hebben gekregen op de uitname van de tweede TS. Het gevolg van de mededeling in maart was ongeloof en onvrede. "Hoe kan dat in zo'n grote gemeente als Hilversum. Hoe gaat Hilversum het redden met maar één auto." Tot en met afgelopen dinsdag is gesproken over het nieuwe plan voor hen, waarbij uitname van de tweede bemanningsauto, logistieke en koude taken zoals voorlichting, en het vrijwillig meedraaien in de 24-uursdienst onderwerp van gesprek waren. Ondanks het vervelende voornemen van de brandweerleiding zeggen de vrijwilligers altijd in gesprek te zijn gebleven. Hierbij is het behoud van de zogeheten warme taak steeds inzet gebleven van de vrijwilligers. Daarom stelden de 21 overgebleven vrijwilligers voor om op zaterdag te poolen in die 24-uursdienst. Dat is nu helemaal van de baan. Waarom de vrijwilligers 'aan de kant worden gezet' is en blijft een raadsel.

Over ruim een week is het TS-verhaal klaar. Alles wordt netjes overgedragen. Een aantal vrijwilligers gaat sowieso door, maar een leegloop dreigt. Vanavond wordt tijdens de commissie Verbonden Partijen ingesproken door een vertegenwoordiging van de brandweervrijwilligers om ook het verhaal aan de politiek te vertellen.