Het uitgiftepunt van de voedselbank in Hilversum is nu bij Heelo.
Het uitgiftepunt van de voedselbank in Hilversum is nu bij Heelo. Foto: Bastiaan Miché

Minder cliënten, maar toch ook zorgen bij voedselbank

HILVERSUM De Voedselbank Gooi & Omstreken zag in 2016 minder cliënten dan het jaar ervoor. Met name het aantal nieuwelingen daalde fors. Zorgwekkend blijft wel dat het voor velen nog een hele stap blijkt om naar de voedselbank te gaan.

In totaal maakten 928 klanten in de Gooi en Vechtstreek gebruik van de voedselbank, blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers. Daarvan gaan er 389 de boeken in als 'nieuwe cliënten'. Dat is een afname van 16 procent ten opzichte van 2015. In Hilversum was er een daling van 195 naar 150 nieuwelingen. De groei van 2015 was vooral te danken aan de enorme toestroom van vluchtelingen. Het aandeel van deze groep is, in tegenstelling tot was verwacht, niet verder gegroeid.

De voedselbank maakt zich wel zorgen over de gestage groei van 'oude cliënten'. Het is zelfs verontrustend dat sinds 2013 deze groep die van de nieuwkomers overtreft. Het percentage uitgeschreven oude cliënten nam wel toe en de groep die langer dan drie jaar een pakket krijgt daalde procentueel gezien. "Dat betekent dat het strengere beleid van de voedselbanken, ook van de onze inzake de maximering van de duur van de verstrekking, zichtbaar begint te worden", vermeldt het rapport.

Toch blijft het opvallend dat het aantal nieuwe cliënten niet toeneemt, terwijl landelijke cijfers geen daling in armoede aantonen en meer landelijk beleid wordt ingezet voor kinderen opgroeiend in armoede. Het percentage cliënten dat na eigen initiatief bij de Voedselbank G&O terechtkomt, neemt de laatste jaren flink af. "Het schaamtegevoel is er nog steeds", vertelt voedselbankwoordvoerder Henca Hasper. "We zijn daarbij niet de enige in Nederland. Mensen komen pas als ze echt geen andere kant meer op kunnen."

Inloopspreekuur
Om de drempel te verlagen is er na Hilversum en Weesp ook een inloopspreekuur door het ambulante intaketeam in Huizen gestart. Zes mensen/gezinnen werden via deze weg naar de voedselbank verwezen. In Hilversum waren dat er 26, in Weesp 18.
Ander opvallende cijfers in het rapport zijn dat het aantal Gooise gezinnen met kinderen tot 18 jaar met 5 procent afnam. In totaal waren er 310 kinderen tot 18 jaar, 30 procent minder dan in 2015. Het jaar ervoor was er nog een stijging van 35 procent. Het aantal alleenstaande vrouwen, met 39 procent van het totaal de grootste groep, bleef nagenoeg gelijk. De groep alleenstaande mannen nam met 5 procent toe.