Willemijn de Groot met ambtsketen om: 'Ik kan een groep leiden.'
Willemijn de Groot met ambtsketen om: 'Ik kan een groep leiden.' Foto: Bob Awick

Kinderburgemeester vindt het gaaf om volop in de spotlights te staan

De 11-jarige Willemijn de Groot gaat de boeken in als de eerste kinderburgemeester van Hilversum. Komende woensdag wordt zij officieel geïnstalleerd.

HILVERSUM Ze geeft toe dat de politiek wel een beetje saai kan zijn, maar aan de andere kant is het toch ook wel heel leuk om het komende jaar de kinderburgemeester van Hilversum te zijn. "Vooral mijn vriendinnen vinden het heel stoer", zegt Willemijn de Groot.

Begin dit jaar maakte de gemeente Hilversum bekend een kindergemeenteraad en -burgemeester - steeds voor één jaar - in het leven te willen roepen. Verschillende scholen zouden daarvoor worden benaderd. Doel is om kinderen meer te betrekken bij het gemeentebestuur. Zij denken actief mee wat anders en beter kan in hun wijk of straat.

De Groot gaat na de zomervakantie naar groep 8 van de Gooise Daltonschool in de Hilversumse Meent. Toen haar school het bericht van de gemeente over de kindergemeenteraad ontving, was zij meteen enthousiast. Uiteindelijk mochten zij en nog een klasgenoot haar school vertegenwoordigen in de nieuwe raad. De twaalf kinderen die samen de kindergemeenteraad vormen, kozen vervolgens De Groot als hun burgemeester.

"Het is wel een beetje eng, maar niet heel spannend", kijkt De Groot alvast vooruit. "Het is vooral leuk. Ik kan een groep leiden", zegt zij vol vertrouwen. "En ja, ik ben wel een prater. Over serieuze problemen, zoals vluchtelingen of dat mensen niet aardig zijn, maar ook over nutteloze dingen."
Iets dichterbij vallen haar vooral de verkeersonveilige situaties op en de rotzooi op straat. Of De Groot, geboren in Amsterdam en nu twee jaar woonachtig in de Hilversumse Meent, daar echt iets aan kan doen is natuurlijk maar de vraag. Toch maakt zij samen met de kindergemeenteraad wel degelijk plannen voor een mooier en fijner Hilversum.

Daarnaast is er de ceremoniële rol. De Groot zal - met een speciaal ontworpen ambtsketen - samen met burgemeester Pieter Broertjes Sinterklaas welkom heten, jubilea bezoeken en de Koningsspelen openen. En daar kijkt zij - als lid van een musicalvereniging - toch wel het meest naar uit. "Gaaf om volop in de spotlights te staan. Op het podium staan en met elkaar discussiëren is ook wel een beetje hetzelfde. Alleen hier moet je je tekst zelf verzinnen en meer improviseren."

Nog even terug naar de Hilversumse Meent. Want is het niet een beetje raar dat de nieuwe kinderburgemeester juist in dat deel van Hilversum woont dat tegen Bussum aan ligt? Wel een beetje, geeft De Groot toe. Toch is zij blij dat haar wijk bij Hilversum hoort. "Je hebt hier mooiere gebouwen en een mooier centrum. En de winkels zijn leuker."

'Het is wel een beetje eng, maar niet heel spannend'