Volop feest tijdens de opening.
Volop feest tijdens de opening. Foto's: Bastiaan Miché

'Andriessen heeft over alles nagedacht'

Leerlingen van de Wilgetoren openden vrijdag officieel hun nieuwe onderkomen aan de Kamerlingh Onnesweg. Het werd een feestelijke dag.

HILVERSUM Oorspronkelijk was de in 1928 door Nico Andriessen ontworpen Cuneraschool een kleuterschool met drie klassen. De huidige basisschool, die 130 leerlingen telt, beschikt over zes lokalen. Het gebouw is in het afgelopen half jaar uitgebreid met een aantal lokalen aan de achterkant. Binnen is alles zo veel mogelijk in de originele Dudokstijl gerenoveerd.

De verhuizing was nodig omdat de locatie aan het Van 't Hoffplein te klein werd. Het nieuwe pand is gerenoveerd en opende begin deze maand al de deuren voor de leerkrachten en leerlingen. "We hebben nu zes groepen en volgend jaar zijn dat er al zeven", vertelt directeur Petra van Eekeren. "Wat we nu hebben is zo veel ruimer, met ook een moestuin, fruitbomen, een groot podium en de ruimte voor gym. En er kan nog een achtste lokaal bij."

Tijdens het openingsfeestje van vrijdag was er een flashmob en werden de historische, voor de school belangrijke, figuren (Dudok, Andriessen) uitgebeeld.
Het vernieuwde gebouw is een ontwerp van Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen. Architect Michael van Leeuwen laat weten dat ondanks de uitbreiding van het aantal lokalen de fraaie compositie niet verstoord mocht worden. "Toen ik hier de eerste keer binnenkwam viel mijn mond open van verbazing: wat een uniek en rijk geornamenteerd gebouw. Glas-in-lood, beschilderde tegels, siersmeedwerk, beeldhouwwerk, prachtig gedetailleerd timmerwerk: Andriessen heeft over alles nagedacht."

Opdracht was ook om de gehele school weer in de oorspronkelijke kleuren te laten schilderen. Van Leeuwen noemt het eindresultaat betoverend. "Hilversum heeft een rijke verzameling architectuur voor onderwijs en het is goed nieuws dat dit pareltje voor nieuwe generaties beschikbaar zal blijven."

Historische figuren werden uitgebeeld.
Ook werd er gedanst.