Elbert Smelt, frontzanger van de Trinityband, geeft een sprankelend concert samen met Elly en Rikkert.
Elbert Smelt, frontzanger van de Trinityband, geeft een sprankelend concert samen met Elly en Rikkert. Foto's: Karin van Leeuwen

Jarige EO maakt slag naar kijkers die minder met christelijk geloof hebben

De Evangelische Omroep bestaat een halve eeuw. Feest dus voor iedereen die de omroep een warm hart toedraagt. En dat zijn er nogal wat.

HILVERSUM - Op de Oude Amersfoortseweg is het zaterdag een drukte van belang. Gezinnen gekleed in regenkleding haasten zich naar het gebouw van de Evangelische Omroep. Als sterren schrijden ze over de rode loper naar binnen, hartelijk welkom geheten door twee dames in zilveren pakjes. Zowel binnen als buiten het gebouw is van alles te doen. Dat het zo nu en dan miezert, deert de feestgangers niet; ze vermaken zich evengoed wel.

Tevreden kijkt Deborah van Geest rond. De communicatiemedewerkster van de EO heeft, samen met haar collega's, veel werk in het feestweekend gestoken. Nog maar anderhalf jaar werkt ze er, maar ze voelt zich als een vis in het water. "De sfeer is vriendelijk. Iedereen helpt elkaar, is begripvol. Dat we allemaal christelijk zijn, schept natuurlijk wel een band," vindt de 25-jarige. Vijftig jaar bestaat de omroep nu. Op de vraag waarmee de EO zich onderscheidt, moet ze nadenken. Met de programma's die ze maken en uitzenden, met altijd een christelijke visie. De slag naar kijkers die minder met het christelijk geloof hebben, wordt gemaakt met programma's als Love me Gender en The Passion. "The Passion is een mooi voorbeeld. Het paasverhaal dat best ingewikkeld is, wordt op een dusdanige manier uitgelegd dat het leuk is om naar te kijken en is te begrijpen voor iedereen. Wij maken verhalen van hoop." Vanzelf zijn niet alle EO-leden blij met taboedoorbrekende uitzendingen als Love me Gender.

Op het Gezinsevent verwacht ze zo'n vijftienhonderd mensen. Uit het hele land komen ze naar de Mediastad om de verjaardag van hun favoriete omroep te vieren. Familie de Bruin, bestaande uit vader, moeder en twee dochters, zijn met de trein vanuit Zwolle gekomen. Ze hebben zich verheugd op het optreden van Trinity samen met Elly en Rikkert. "Dat zijn nog helden uit mijn jeugd," lacht moeder De Bruin. Andere gasten kijken uit naar het maken van een televisieprogramma. Will van de Worp is een van de vele vrijwilligers die het feest tot een succes maken. In de studio helpt hij de cameramannen- en vrouwen in de dop. Het valt hem op dat vooral de meisjes goed zijn. Beter dan de jongens. "Die meiden zijn veel geconcentreerder, hebben oog voor detail." Hij schudt zijn hoofd als hem wordt gevraagd of hij zelf cameraman is. "Nee," lacht hij, "maar ik heb er wel affiniteit mee. Ik werk bij Stichting Theateratelier Goirle Oisterwijk."
Speed tv is in trek, maar ook de workshops van Hip voor Nop, de Checkpoint test en de Topdoks Experience. Hoewel het feest nog maar net is begonnen, weet Van Geest het zeker: het wordt een prachtige dag.

Will van de Worp legt deze  cameravrouw in de dop uit hoe het werkt.