Panden van Elvestia.
Panden van Elvestia. Foto's: Bastiaan Miché

Nieuw bestemmingsplan Plassengebied Loosdrecht wekt woede op

Het door de gemeenteraad van Wijdemeren vastgestelde bestemmingsplan 'Plassengebied Loosdrecht' leidt tot ophef bij directbetrokkenen.

LOOSDRECHT Veel eigenaren van recreatieappartementen rond de Loosdrechtse Plassen zijn naar de Raad van State gestapt uit woede over een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied. De gemeente Wijdemeren had hun lekker gemaakt met het recht op permanente bewoning. Maar daar kwam de gemeente op terug.

Aanvankelijk zag het gemeentebestuur de permanente bewoning van de appartementen wel zitten. De omzetting naar permanente bewoning kon ook de gemeentekas spekken, want dan heeft een woning meer waarde. Een deel daarvan zouden de eigenaren dan moeten afdragen aan de gemeente.
Maar na een milieuonderzoek constateerde de gemeenteraad dat de leefbaarheid in de recreatieappartementen in de knel kwam door teveel bedrijvigheid in de omgeving. Voor woningen die permanent bewoond mogen worden, geldt een strengere bescherming tegen overlast dan voor recreatiewoningen. De omzetting naar permanente bewoning werd daarom geschrapt.

En dat wekte dus de woede van de eigenaren van onder andere appartementen in Meentzicht in Breukeleveen, jachthaven De Uitkijk en De Holm in Loosdrecht. Ook vastgoedeigenaar Elvestia, eigenaar van tien panden naast jachthaven De Uitkijk, was woest. Volgens Elvestia deugt er niets van het milieuonderzoek van de gemeente. Dat onderzoek toonde aan dat er te veel lawaai wordt veroorzaakt door de nabijgelegen weg, restaurant Najada, café De Serre en jachthaven Warnars.

Maar uit eigen onderzoek van Elvestia bleek dat het onderzoek van de gemeente van verkeerde uitgangspunten is uitgegaan. Het onderzoek van Elvestia gaf aan dat de leefbaarheid in de appartementen geen probleem is en dat de bedrijven in de buurt niet stiller moeten zijn.
De gemeente kwam bij de Raad van State in een spagaat terecht. Gemeentewoordvoerders erkenden dat hun onderzoek gebrekkig was en het tegenonderzoek van Elvestia wel overtuigt. Maar ze durfden het niet aan om te zeggen dat het besluit om permanente bewoning te verbieden dus fout was.
Dat zal de Raad van State hoogstwaarschijnlijk wel gaan doen in zijn uitspraak. Voor minstens vier appartementen van Elvestia ligt het volgens de Raad voor de hand dat daar wel permanent gewoond kan worden. Daar is de leefbaarheid niet in gevaar.
Of dat ook geldt bij de andere appartementencomplexen is volgens de Raad nog maar de vraag. Alle ingeschakelde deskundigen zien daar nog wel problemen. Volgens de eigenaren van die appartementen zijn die problemen oplosbaar, omdat de bedrijven in hun omgeving willen meewerken om overlast te verminderen.
De Raad doet over enkele maanden uitspraak.

De Holm.