Tijdens evenementen waren de burgemeester en wethouders elkaars beste vrienden.
Tijdens evenementen waren de burgemeester en wethouders elkaars beste vrienden. Foto: Bastiaan Miché

SP mocht van D66 en VVD in de coalitie dankzij Klamer

HILVERSUM Samenwerken met de SP in een coalitie zagen D66 en de VVD eerst helemaal niet zitten. Pas toen de socialisten lijstduwer Arjo Klamer als wethouder naar voren schoven, viel er te praten. Hoewel de eerste jaren goed verliepen, werd de laatste weken steeds zichtbaarder dat Klamer het politieke spel nauwelijks beheerst.

'Kiezersbedrog', schreeuwde onder meer de fractie van Hart voor Hilversum - de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, maar toch veroordeeld tot de oppositiebanken - toen de SP een deal sloot en daarmee instemde met de komst van de HOV-busbaan. Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP pareerde die kritiek en meende dat er juist op zorggebied - en dat was voor de socialisten belangrijker dan de HOV - dankzij hun deelname veel winst was geboekt.

Toch was het ook verrassend dat de VVD - die de SP nog weleens omschreef als 'Sinterklaaspartij' omdat die partij in het verleden niet zo zuinig zou zijn met de centen - instemde met de komst van 'dat activistische clubje'.
Eigenlijk was dat maar aan één iemand te danken: Arjo Klamer. De hoogleraar stond in de aanloop naar de verkiezingen onder aan de kieslijst (lijstduwer). In de ogen van de liberalen was de buitenstaander de enige (van de vier namen die de SP voorstelde) geschikte wethouderskandidaat.

Drie jaar lang waren de vijf wethouders en burgemeester Pieter Broertjes de beste vrienden van elkaar. Zo namen zij samen deel aan allerlei evenementen, zoals de City Run en Koningsdag. En niet voor niets stelde wethouder Wimar Jaeger daags na de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar een landelijke coalitie voor van VVD, CDA, D66 en SP. Hilversum, zo zei hij, was immers het levende bewijs dat dit kon.
En ook binnen de gemeenteraad waren de verhoudingen lange tijd prima. Natuurlijk stemde de SP af en toe tegen een collegevoorstel (bijvoorbeeld over die HOV), maar dat was vooraf afgesproken.
Pas het laatste jaar nam de kritiek vanuit D66 en VVD op Klamer én de SP als coalitiepartner toe. Zo meende D66-raadslid Hein Jaarsma twee maanden terug dat de SP drukker is met het versturen van persberichten dan met het besturen van Hilversum. Verschillende projecten kwamen niet van de grond en ook de houding van de fractie frustreerde. En aan Klamer zelf was steeds meer te merken dat hij het vak van bestuurder niet goed beheerst. Hij was misschien wel het slimste collegelid, maar bleef een buitenstaander.