SP uit college: het was onhoudbaar

HILVERSUM Met elkaar verdergaan was voor beide partijen geen optie meer. Sinds december werd er binnen het college van burgemeester en wethouders gesproken over meer slagkracht krijgen op de belangrijke dossiers van Arjo Klamer. De boel kwam steeds meer onder spanning en leidde dinsdagochtend tot een onvermijdelijke politieke explosie.

In de wekelijkse B en W-bespreking stond Klamer alweer snel buiten. De SP'er deelde mee dat hij zijn functie neerlegt en dat zijn fractie uit de coalitie stapt. Zijn collega's Wimar Jaeger, Eric van der Want (beiden D66), Floris Voorink (VVD) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA) zeiden het vertrouwen in hem op. Het was niet langer werkbaar meer.

"De weerstand in de coalitie werd helaas te groot. We verschilden te veel van inzicht", blikte dinsdagmiddag Klamer op de website van de SP terug. Een groot deel van de raad en zijn inmiddels ex-collega's counteren dat hij simpelweg te weinig resultaten boekte en dat hij zich niets aantrok van de storm van kritiek, maar juist van de hand wees. Eensgezind is iedereen wel over dat het zo niet verder kon. Dat houdt nu wel in dat de coalitie met 17 zetels een minderheid heeft. Wat hiervoor de oplossing is, is onderwerp van gesprek voor de komende periode, laat VVD-fractievoorzitter Frits Vogel weten.

13 en 15