Het schoolplein was vrijdag de piste en de leerlingen waren de circusartiesten tijdens het feest.
Het schoolplein was vrijdag de piste en de leerlingen waren de circusartiesten tijdens het feest. Foto: Bastiaan Miché

Gewild certificaat is binnen tijdens eerste lustrumviering

Goed gedrag wordt beloond op basisschool Avonturijn. Dat levert een prettige sfeer op én een nu nog schaars certificaat.

HILVERSUM Zo goed mogelijk klappen de ouders, die zich in een grote kring hebben verzameld, ritmisch mee met de muziek. Op het schoolplein achter de voormalige melkfabriek voeren de leerlingen een circusvoorstelling op. Avonturijn bestaat vijf jaar. Naast de lustrumviering staat de school vrijdag bij nog een mijlpaal stil: de overhandiging van het PBS-certificaat.

Het schoolplein is veranderd in een piste. De artiesten zijn de leerlingen. Zij voeren de eerder die dag geleerde trucs van Circus Sambal uit. De kenmerkende rode circusgordijnen zijn aanwezig in miniversie. Mooi aangeklede jongleurs en acrobaten laten hun kunsten geconcentreerd zien aan de ouders. Voortdurend gaan de handen op elkaar. Is het niet voor het vertoonde, dan is het wel om mee te klappen op de beat.

Direct na de show neemt directeur Ellen van Dorssen-Koogje van de brede school aan de Melkfabriek de officiële PBS-documenten in ontvangst. Het is de eindfase van een traject dat dik drie jaar geleden is ingezet. Naar eigen zeggen is Avonturijn de eerste reguliere basisschool in Hilversum die het PBS-certificaat mag dragen. Verantwoordelijkheid, veiligheid en respect zijn de drie pijlers van Positive Behavior Support, dat vrij vertaald staat voor positieve gedragssteun. Dit is een van de vijftien methoden die het ministerie van Onderwijs aanraadt om een rustige en veilige schoolomgeving te creëren.

Alles draait binnen deze methodiek om gedragsverandering

Alles draait binnen deze methodiek om gedragsverandering, de meest lastige verandering. Daarom heeft het ook jaren geduurd voordat de school in aanmerking kwam voor het predicaat.

Volgens de directeur is het verschil goed merkbaar. "De sfeer is echt een stuk prettiger", zegt ze. Kinderen en ouders zijn bekend met de regels en afspraken die gelden in en rondom het schoolgebouw. "Hoe loop je bijvoorbeeld de trap af. Rustig en rechts", luidt het voorbeeld. Op ongewenst gedrag staan duidelijke consequenties.

Daar komt bij dat kinderen zelf ook verantwoordelijk zijn. Als het bijvoorbeeld misgaat op het schoolplein, dan moet de leerling dat zelf aangeven. Dan is het tijd voor zelfreflectie. Wat heb je gedaan en hoe had je de situatie anders kunnen aanpakken of oplossen. Van de omstanders wordt verwacht dat ze meehelpen en niet als ramptoeristen het zaakje van een afstandje bekijken. "We zijn met elkaar verantwoordelijk voor de sfeer en veiligheid", aldus de directeur.

Lijn doortrekken

In de nabije toekomst moet deze methode verder worden uitgebouwd. De directeur wil deze lijn doortrekken naar de peuterspeelzaal, de bso en het kinderdagverblijf. Sowieso moet de school ieder jaar bewijzen dat zij het predicaat mag behouden, want dat wordt steeds opnieuw bekeken.