Wethouder Van der Want stond letterlijk en figuurlijk op de banken voor de leerkrachten.
Wethouder Van der Want stond letterlijk en figuurlijk op de banken voor de leerkrachten. Foto: Bastiaan Miché

Heft in eigen hand nemen om vak aantrekkelijker te maken

Niet klagen, maar de mouwen opstropen. De politiek gaat over extra geld, maar de leerkrachten gaan zelf over het tackelen van de werkdruk.

HILVERSUM Gaan die vijf tientjes in de maand je gelukkiger maken? Dat was de boude vraag van Pauline Simons dinsdagochtend vroeg in Mout ten overstaan van tientallen collega-basisschoolleerkrachten. Iedereen wil meer erkenning in de vorm van euro's voor zijn werk, maar het is aan de leraren en scholen zelf om het onderwijs aantrekkelijker te maken.

Als je maar blijft herhalen hoe slecht het salaris is en hoe hoog de werkdruk is, dan ontstaat de vicieuze cirkel uit zichzelf. Als je als beroepsgroep het eigen vak publiekelijk steeds afbrandt, dan moet je niet raar staan te kijken dat de uitstroom groot is en dat de nieuwelingen zich niet met bosjes tegelijk aanmelden. Simons, die sinds anderhalf jaar voor de klas staat bij De Dubbeldekker, sprak haar vakbroeders toe. Haar boodschap was uit meer liefde en passie voor het mooie vak van leerkracht. "Ik weiger de sleutels van mijn succes over te geven aan de overheid", zei ze.

Dat is geen poging van haar om de bestaande problemen in het primair onderwijs te bagatelliseren of onder het tapijt te moffelen. De werkdruk is hoog, getuige de vele burn-outklachten. Ook de maandelijkse vergoeding mag omhoog. "Maar wie wil dat nou niet?", countert ze. En is met een hoger salaris de werkdruk verdwenen? "Nee, want werkdruk is perceptie", zegt Simons klip-en-klaar. En zorgt dat voor meer plezier in het werk? Dat is niet zo. Daarom is het aan de leerkrachten zelf om het probleem aan te pakken en het beroep zelf meer positief naar de buitenwereld te promoten.

Haar betoog paste precies in de opzet van Stip Hilversum, het overkoepelend orgaan van het openbaarbasisonderwijs. Het was allesbehalve een klaagzang dinsdag. Directeur-bestuurder Geert Looyschelder is van mening dat het heft in eigen hand genomen moet worden. Met elkaar de problemen, zoals de ontstane vastlegcultuur en de vele administratieve handelingen buiten het lesgeven om, aanvliegen. Samen is het toverwoord. Daarom koos Stip er ook voor om de werknemers uit te nodigen voor een inspirerend werkontbijt in plaats van heel activistisch te gaan staken. In de serre van Mout konden de leraren op grote vellen papier ideeën aandragen om de problematiek in het primaire onderwijs op te vangen. Daarnaast vindt Looyschelder het ook de taak van scholen en hun personeel om er gezamenlijk voor te zorgen dat de werkomstandigheden zo goed mogelijk zijn. Daar is direct invloed op uit te oefenen. De politiek beslist over het geld.

Wethouder Eric van Want van Onderwijs zei dat de leraren niet mogen verzuipen in de bureaucratie. "Daar moeten wij, de politiek, voor gaan zorgen. Die administratieve rompslomp moet minder", aldus de bewindsman. Namens de PO Raad gaf vicevoorzitter Anko van Heupen aan dat de politiek haar verantwoordelijkheid moet pakken. "Meer geld is voor beter onderwijs en waardering voor de leerkrachten", sprak hij.

'Ik weiger de sleutels van mijn succes aan de overheid te geven'