Arjo Klamer is volgens de SP het prototype bestuurder nieuwe stijl.
Arjo Klamer is volgens de SP het prototype bestuurder nieuwe stijl. Foto: Bastiaan Miché

Koers van college dreef steeds verder weg van uitgangspunten SP

HILVERSUM De liberale koers van het college dreef steeds verder weg van de SP-uitgangspunten. Voor het gevoel van de socialisten kwamen de Hilversummers steeds meer op de achtergrond. Als ze niets meer kunnen betekenen voor de mensen dan is de SP niet de fractie om onnodig op het pluche te blijven plakken, zeker nu de verhoudingen binnen de coalitie totaal verstoord zijn.

"Wij geloven in mensen, terwijl de andere partijen geloven in uitbesteden, aanbesteden en marktwerking", is de reactie van de SP over het besluit uit de coalitie te stappen. Naar de mening van fractievoorzitter Bianca Verweij was het D66- en VVD-gedomineerde college vooral bezig met kosten beheersen en controleren. Dat is niet de SP-manier.

Maar waarom weigerde Klamer nu de hulp van het college? Er lag een reddingsplan klaar. Daardoor kon hij verder na de motie van wantrouwen. Volgens Verweij wordt het aanbod aantrekkelijker voorgeschoteld dan die in werkelijkheid was. De collegiale uitgestoken hand ging helemaal niet naar de hand van Klamer, eerder naar zijn strot. Het was slikken of stikken. "Iemand helpen is niet iemand iets door z'n strot duwen", aldus de fractievoorzitter. "Hoe zou jij het vinden als een collega die zelf zijn zaken ook niet op orde heeft jou wel even komt vertellen hoe je het moet gaan doen? Dat is lastig en dan is er ook geen sprake van een gelijkwaardige relatie", is de uitleg.

Dat Klamer nauwelijks tot geen resultaten heeft geboekt, zijn uitspraken van de mensen die de SP'er willen framen. In de ogen van Verweij heeft haar wethouder goed gepresteerd. "Ik ben knettertrots op hem", zegt ze. Dat Klamer een atypische bestuurder is, beaamt Verweij. Zij noemt hem een wethouder nieuwe stijl en dat is precies wat complexe materie zoals het omvormen van welzijn en de buurtgerichte aanpak nodig had. "Het heeft tijd nodig om dingen te veranderen", aldus Verweij. Hij was het voorbeeld hoe het raadhuis binnenstebuiten moet worden gekeerd. Hij was veel in buurten, wijken te vinden. Pakte de koe bij de hoorns met de inwoners.

Daarin was hij ook voortvarend, meent Verweij. Slechts een paar maanden na het afbranden van wijkcentrum De Lelie zat Klamer al aan tafel met bewoners om te praten over het nieuwe buurthuis en waren er in allerijl alternatieven geregeld, waaronder de buurtbus. Ook heeft hij het Huis van de Riebeeck van de grond gekregen: een belangrijke plek voor de wijk in Oost. De fractievoorzitter is van mening dat mensen graag het beeld willen neerzetten van Klamer als een verstrooide professor die niets klaarspeelde. Met felheid bestrijdt ze dat.