'Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging als je fuseert', meent wethouder Eric van der Want.
'Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging als je fuseert', meent wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

'Blijven samenwerken in de regio is een slap politiek verhaal'

Van die bestuurlijke spaghetti moet de regio af. Opgaan in een grotere gemeente is het enige goede antwoord hierop, meent wethouder Eric van der Want.

HILVERSUM Blijven samenwerken in de regio is een slap verhaal dat eigenlijk niet meer te verkopen is. Inwoners zijn niet alleen gebaat bij regionale samenwerking, maar ook een krachtig en slagvaardig regionaal bestuur. Dat kan alleen als de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in welke vorm dan ook fuseren. Wethouder Eric van der Want van Zorg ziet binnen zijn eigen portefeuille al jaren de meerwaarde van een centraal orgaan waar alles geregeld en georganiseerd wordt.

De voordelen zijn haast eindeloos. Een gemeentelijke herindeling levert meer efficiëntie, slagkracht en vooral minder bureaucratie op. Daar profiteert de inwoner echt van. Dat concludeert de wethouder op basis van zijn zeven jaar lange ervaring als Hilversumse bestuurder. De veranderingen in de zorg, gemeenten hebben sinds 2015 meer wettelijke taken gekregen van de overheid, en de manier waarop dat in de Gooi en Vechtstreek is geregeld, zijn voor hem het bewijs dat bestuurlijke opschaling een verbetering is.

Sinds 2010 is Van der Want wethouder. Vanaf die periode is regionaal toegewerkt naar de zogeheten decentralisatie van de zorgtaken. Hilversumse ambtenaren en hun collega's uit andere gemeenten zijn gaan samenwerken in het kantoor van de regio in Bussum. Vanuit die centrale plek wordt alles qua aanbesteding en inkoop geregeld. Efficiënt, effectief en goedkoop, omdat het niet over zeven verschillende gemeenteschijven gaat.

Dat heeft geleid tot veel armslag en, belangrijker nog, tot goede zorg voor de inwoners van de Gooi en Vechtstreek, geeft de Hilversummer aan. Geen enkele gemeente had dit peil in zijn eentje kunnen bereiken. "Ik ga een stap verder", aldus Van der Want. "Zelfs als Hilversum zouden we niet op dit niveau kunnen acteren als nu in de regio. Het gaat ook niet om gemeenten. Wat goed is voor de regio is goed voor Hilversum. Wij moeten met elkaar zorgen voor een hoogwaardige zorg."
Zorg is een groot vraagstuk. Alleen de gemeente Hilversum geeft hier jaarlijks al zo'n 70 miljoen euro aan uit. Dit is bijna een derde van de totale begroting. De regio tezamen besteedt op jaarbasis rond de 200 miljoen euro aan zorg. Vanwege de grootte en de complexiteit hiervan is regionaal met elkaar optrekken noodzakelijk, meent Van der Want. En dit is bij lange na niet het enige grote vraagstuk. Ook op het gebied van bescherming en opvang, onderwijs, wonen, vastgoed en leegstand, economie, bereikbaarheid Gooi en Vechtstreek en arbeidsmarkt en milieu en duurzaamheid trekken de gemeenten al gezamenlijk op.

Gezien de ingewikkelde en grote vraagstukken die op de gemeenten afkomen en de goede resultaten die onder meer op zorg zijn geboekt, is opgaan in een grotere gemeente onontbeerlijk, is de lezing van de wethouder. Daar kunnen sneller spijkers met koppen worden geslagen. In een Gooistad bijvoorbeeld is er geen sprake meer van de bestuurlijke spaghettislierten die er vandaag de dag nog wel zijn. Zeven raden moeten onafhankelijk van elkaar een klap geven op hetzelfde voorstel.
Hij vindt het de taak van de politiek om dit verhaal beter voor het voetlicht te brengen. Het gaat in de politieke arena's te veel over sentiment en verlies van bijvoorbeeld identiteit, terwijl de voordelen van één grote bestuurlijke organisatie amper hoorbaar zijn. Het angstbeeld regeert als het gaat over gemeentelijke herindeling.

Dat je kunt blijven samenwerken met elkaar, vindt hij een politiek slap verhaal. Het proces richting grotere gemeente is naar zijn mening onomkeerbaar. Een grotere gemeente biedt veel voordelen, geeft Van der Want aan. Dat betekent onder andere meer geld naar de gemeente, een hogere vergoeding voor raadsleden, een grotere gemeenteraad en meer wethouders, die specialistischer te werk kunnen gaan. Dat gaat leiden tot meer kennis en kunde voor de ambtenaren en de politiek. "Zij kunnen zich gerichter richten op allerlei dingen. Het nostalgische gevoel van dat je het raadswerk er even bij doet, is dan verleden tijd. Denk niet dat als de gemeente groter wordt, dat het minder wordt. Er komen juist meer mogelijkheden en faciliteiten."

'Wat goed is voor de regio is ook goed voor Hilversum'

Terwijl je het bestuurlijk op één centraal punt regelt, moet de tendens zijn dat alles in buurten en wijken goed geregeld moet worden. "Het is een en-enverhaal", aldus Van der Want. Hij zegt dat je moet centraliseren en tegelijk decentraliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners bijvoorbeeld de beste zorg blijven krijgen. Dat gebeurt dan alleen met minder bureaucratie. "Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging", is zijn stellige overtuiging. "Stel dat ik wethouder ben van bijvoorbeeld Gooiland, dan voel ik me toch net zo verantwoordelijk voor de mensen in Ankeveen als nu het geval is voor Hilversum. Je moet over je eigen schaduw heen stappen. Het gaat er niet om dat je je plek inlevert, maar het gaat over continuïteit en kwaliteit van het beleid."