Op het terrein is de bouw voorzichtig begonnen.
Op het terrein is de bouw voorzichtig begonnen. Foto: Bastiaan Miché

Tegenstanders lijken zich bij komst Mac neer te leggen

De liefhebbers juichen en de tegenstanders balen. De bouw van de nieuwe McDonald's aan de Vreelandseweg in Hilversum is inmiddels begonnen.

HILVERSUM "Ik heb alle bouwvergunningen, dus waarom zou ik niet beginnen?", zegt terreineigenaar Roelof van Bruggen over de bouwstart van het fastfoodrestaurant met dubbele McDrive. De tegenstanders, verenigd in een actiecomité, hadden volgens hem geen poot om op te staan. "Het waren alleen maar loze stellingen. De rechter geeft duidelijk aan dat dit geen hout snijdt."

Inmiddels lijkt ook woordvoerder Carolien Glasbergen van het actiecomité zich neer te leggen bij de komst van een McDonald's. Zij beseft bovendien dat het weinig zin heeft om bij de Raad van State in hoger beroep te gaan. "We hebben op geen enkel punt ook maar iets van gelijk gekregen", treurt zij. "Natuurlijk zijn we daar teleurgesteld over, maar we kijken er ook vreemd van op. We dachten dat we een zaak hadden."

Glasbergen en co vrezen met de Mac vooral veel verkeersoverlast en extra zwerfafval in de wijk. "Er is niets van de punten die we hebben aangedragen terechtgekomen. Wij hadden wel verwacht dat er iets zou gebeuren, bijvoorbeeld een extra verkeersonderzoek", vertelt zij.
Een dag na de uitspraak zei Van Bruggen dat de juridische procedure hem al duizenden euro's aan huurinkomsten heeft gekost. Hij denkt eraan deze schade te verhalen op het actiecomité, die zouden namelijk misbruik hebben gemaakt van hun democratisch recht. Aan de andere kant wil hij best afzien van een claim als het comité niet naar de Raad van State stapt.

Glasbergen beschouwt dit als een dreigement. "Het geeft aan wat voor soort ondernemer dit is", besluit zij. Maar wat de actiegroep nu gaat ondernemen, is ook voor haar de grote vraag. "We hebben nog wel contact met elkaar, maar door de vakantieperiodes zal dat vooral per mail zijn."
Zodra het voor Van Bruggen positieve bericht afgelopen week op de website van deze krant verscheen, regende het reacties. Daaruit blijkt overigens wel dat de meesten blij zijn met de nieuwe McDonald's.