Er stonden dertig kwamen.
Er stonden dertig kwamen. Foto: Bastiaan Miché

Kortenhoef ook qua drukte even Parijs

KORTENHOEF Het was na zeven jaar wel mooi geweest, sprak kunstenares Ingrid Jansen vorig jaar na afloop van het jaarlijkse Place du Tertre. Begin dit jaar besloot zij anders, mede doordat tal van vrijwilligers zich bij haar aanmeldden. Gelukkig maar. Het evenement waarbij Kortenhoef even verandert in Parijs, trok zaterdag meer mensen dan ooit.

Vooral toen rond 14.00 uur de zon definitief doorbrak was er rond de Kortenhoefsedijk geen parkeerplaats meer te vinden. "Ik heb nog nooit zo veel mensen bij elkaar gezien, ben eigenlijk continu bezig geweest", aldus Jansen na afloop. "Het was onvoorstelbaar leuk, heel gezellig. En we hadden natuurlijk best een goed programma."

Voor het achtste jaar op rij werd voor één dag Kortenhoef omgetoverd in Parijs. Alle elementen die deze stad aantrekkelijk maken - schilderijen, beelden, wijn, eten en muziek - waren aanwezig. Het publiek trof onder meer dertig kramen met onder meer schilderijen van cursisten van atelier Art to Join, aangevuld met artistieke meubelstoffering en kleding met prints van schilderijen.
Zoals ieder jaar was er een wedstrijd uitgeschreven onder alle cursisten van Art to Join. Aanvankelijk waren er 140 inzendingen. De beste 25 werken waren zaterdag te bewonderen. Uiteindelijk verkoos de jury Bas Greve tot winnaar.
Op de vraag of er volgend jaar weer een Place du Tertre plaatsvindt, is het antwoord dit keer volmondig ja. Wel vindt Jansen dat er dan een oplossing moet zijn gevonden voor de ontstane verkeersdrukte. "Mensen konden nu niet in de weilanden parkeren vanwege de enorme regen van de dagen ervoor. Dan komen die auto's vast te staan en moeten we overal tractoren vandaan halen. Ik kan mensen hooguit verzoeken om op de fiets te komen, maar ook nu kwamen de bezoekers overal vandaan."