Bij de komende jaarwisseling is de vuurwerkvrije zone in het centrum groter.
Bij de komende jaarwisseling is de vuurwerkvrije zone in het centrum groter. Foto: Bastiaan Miché

'Afstekers' zoeken randen schil op

HILVERSUM Is het niet handiger een plek aan te wijzen waar fanatieke vuurwerkafstekers hun gang kunnen gaan? Dat maakt de situatie tijdens de jaarwisseling beter beheersbaar. De vuurwerkvrije zone is een goed plan, maar zorgt er enkel voor dat Hilversummers de randen van de schil gaan opzoeken.

Dat is de stellige overtuiging van Gregory Dunker. De Hilversummer, woonachtig aan het Noordse Bosje, heeft afgelopen oud en nieuw gezien dat bewoners net buiten de vuurwerkvrije zone het centrum opzoeken en daar staan te knallen. “Waar ik woon valt net buiten de zone, ook buiten de nieuwe zone die tot en met de Kerkbrink loopt. Bij de laatste jaarwisseling is hier toch aardig geknald. De weg was beschadigd”, vertelt Dunker. Vanuit het raadhuis is te horen dat er van schade in die omgeving tijdens de overgang van 2016 naar 2017 niets bekend is.

Nadat burgemeester Pieter Broertjes bekend had gemaakt dat er een tweede, aansluitende vuurwerkvrije zone komt in het centrum is Dunker meteen in de pen geklommen. "Dat de zone wordt uitgebreid is prima, maar hierdoor verplaatst het probleem zich. Is het mogelijk een plek te realiseren waar onder toezicht vuurwerk kan worden afgestoken, want nu is het een kat-en-muisspel", meldt Dunker. Hij pleit ervoor dat de bewakers ook de straten die net buiten het gebied vallen goed in de gaten houden. Dat is zeker mogelijk, aldus Hilversum. Tussen 22.00 en 2.00 uur ligt de focus wel op de vuurwerkvrije zones.
Dunker kan een uitnodiging van de gemeente verwachten om in augustus om de tafel te gaan zitten. "We kunnen met elkaar bekijken wat we op korte termijn nog kunnen betekenen", is de reactie uit het raadhuis. "Feit is wel dat we niet alles tegelijk kunnen doen en dat wij wat betreft de vuurwerkvrije zones moeten faseren. Maar we staan open voor ideeën."