Komt er in het torentje van de Clemenskerk een antenne van een telecombedrijf?
Komt er in het torentje van de Clemenskerk een antenne van een telecombedrijf? Foto: Bastiaan Miché

Onrust neemt toe in Bloemenbuurt

Gaan de belangen van ondernemers altijd voor? Dat vragen de bewoners rond de Clemenskerk zich af nu T-Mobile antennes wil plaatsen op het kerkgebouw.

HILVERSUM De Stichting Vrienden van de Clemenskerk is overduidelijk niet blij met de waarschijnlijke vestiging van een indoortrampolinepark in het leegstaande gebouw aan de Bosdrift. De ergernis wordt nog groter nu blijkt dat T-Mobile een vergunning heeft aangevraagd om antennes te mogen plaatsen op het dak van het godshuis. De strijd tegen de gemeente krijgt daardoor een extra dimensie.

De onrust was al groot en daar wordt nu nog een schepje bovenop gedaan, zo meldt Door Jelsma, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Clemenskerk. "In de buurt rond de Clemenskerk heerst al onvrede over het gebrek aan aandacht bij de gemeente over het plan voor een trampolinepark in de krappe woonwijk", frist de preses het geheugen nog even op. "Nu is daar onrust bij gekomen over het plan voor het plaatsen van sterke 4G-antennes van T-Mobile boven op de Clemenskerk. Dat betekent dat buurtbewoners niet alleen geconfronteerd zullen worden met extra overlast qua geluid en verkeer, maar ook met elektromagnetische straling", luidt de uitleg.
Zij snapt niet dat de buurt niet wordt ingelicht over dit voornemen. Bewoners hebben de boodschap vorige week gelezen in deze krant, waar de gemeente onder meer de vergunningaanvragen publiceert. "Er was hierover niks bekend bij ons. Sowieso is er geen direct overleg met ons", aldus Jelsma. Diverse omwonenden hebben inmiddels contact gezocht met het raadhuis en hebben de bijbehorende stukken opgevraagd om dieper in de materie te duiken. T-Mobile wil drie antennes plaatsen in het torentje van de kerk, volgens de Vrienden om de snelheid van het landelijke digitale netwerk te verhogen tot 4G-capaciteit.
Plaatsing van de antennes betekent volgens Jelsma schade aan het monument. Daarnaast is totaal niet duidelijk welke effecten de elektromagnetische straling heeft op de buurt en wat dat op de lange termijn betekent voor de gezondheid van de bewoners. Tevens plaats zij vraagtekens bij het nut van de nieuwe T-Mobile-voorziening. Op de hoek van de Havenstraat en Koningsstraat en op de Diependaalselaan staan al telecomantennes. "Een toename van het stralingsniveau wordt door velen onwenselijk gevonden", geeft de voorzitter aan.

Waar en wanneer dient de gemeente het belang van de bewoners? Jelsma zegt dat zij en andere buurtbewoners het gevoel hebben dat de belangen van ondernemers prevaleren. De gemeente toetst de zaken, de komst van het trampolinepark en T-Mobile-antenne, klinisch, maar kijkt niet naar de gevolgen voor de buurt. "Kennelijk is het niet zo dat als de buurt tegen is, neem bijvoorbeeld de McDonald's aan de Vreelandseweg, dat het plan dan niet doorgaat. Je merkt dat er een gat zit tussen de belangen van de buurt en die van de ondernemers hier in Hilversum."

De gemeente meldt dat de aanvraag voor een antenne op de Bosdrift 53 is ingediend op 20 juni. In die week is de aanvraag van T-Mobile gepubliceerd in het lijstje 'ingekomen aanvragen'. Bezwaar maken kan niet, omdat er nog geen besluit is. Hilversum geeft verder aan dat zij zich aan landelijke wetten houdt als het gaat om plaatsing van dit soort faciliteiten. Informatieavonden staan niet op de rol, maar als de buurt behoefte heeft aan zo'n bijeenkomst dan kan dat altijd overwogen worden.