Crailo-Noord en Zuid lijkt vrijwel zeker in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren.
Crailo-Noord en Zuid lijkt vrijwel zeker in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. Foto: Provincie Noord-Holland

Overeenkomst na maandenlang onderhandelen over Crailo een feit

Nu is het tijd om de details uit te werken. Maar er lijkt geen strobreed meer in de weg te staan voor woningen, bedrijven en natuur op Crailo.

HILVERSUM Achter de schermen is hard gewerkt om tot een deal te komen. Zoals beloofd is er nog voor de zomer concreet resultaat. Crailo lijkt inderdaad in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. De colleges van de drie Gooise gemeenten hebben een overeenkomst met de provincie Noord-Holland bereikt over de overname van dit terrein.

In de afgelopen maanden zijn de gemeenten in gesprek geweest met de provincie over de koop van het hele Crailo-gebied. Zoals zij verklaren is er zorgvuldig gekeken naar de voorwaarden, waaronder de aankoopprijs en betalingscondities. Dinsdag hebben de betrokken partijen elkaar de hand gedrukt.

"Er is de afgelopen maanden stevig onderhandeld", geeft de in Hilversum woonachtige gedeputeerde Elisabeth Post van Grondzaken aan. "Ik ben daarom blij dat we er uitgekomen zijn met een resultaat waar we allen tevreden over zijn." Ook de Hilversumse wethouder van Financiën, Wimar Jaeger, is in zijn nopjes. Hij roemt vooral de wijze waarop de drie Gooise gemeenten met elkaar zijn opgetrokken in dit traject. "Het is bijzonder dat er drie gemeenten in harmonieuze samenwerking op basis van een redelijke overname van de provincie gezamenlijk een prachtige wijk voor de Gooi en Vechtstreek gaan realiseren", aldus de bewindsman.

Als de deal straks helemaal rond is, dan is de verdere invulling van het terrein volledig aan de drie gemeenten. Daarmee verlossen zij de provincie van de verantwoordelijkheid tot gebiedsontwikkeling. Normaal gesproken is dat ook geen provinciale taak. Op Crailo denken de drie gemeenten onder andere woonruimte te kunnen creëren. In de regio zijn de wachtlijsten ellenlang. De behoefte aan woningbouw is groot. In maart gaven de drie verantwoordelijke wethouders al aan dat er ruimte is voor vierhonderd tot zeshonderd nieuwbouwwoningen. Het idee is om een duurzame, energieneutrale, gasloze en groene woonwijk te realiseren met ruimte voor sociale woningbouw.

Omdat het gebied goed bereikbaar is, menen Hilversum, Gooise Meren en Laren dat Crailo geschikt is voor de vestiging van bedrijven. Hier zijn mogelijkheden om ondernemingen te plaatsen die nu bijvoorbeeld vastzitten in stedelijk gebied. In een eerder stadium gaf Jaeger al het voorbeeld van Hunkemöller. Momenteel is het bedrijf gevestigd aan de Liebergerweg, midden in een woonwijk. Dat zorgt voor veel overlast. Op Crailo kunnen zij de ruimte krijgen die zij nodig hebben. In het zuidelijke deel van het terrein komt een natuurstrook. Die sluit aan op het ecoduct over de A1 en op het Goois Natuurreservaat.

De verdeelsleutel is ook duidelijk. Hilversum neemt 55 procent van de kosten op zich. Gooise Meren betaalt 35 procent en Laren 10 procent. Het is de bedoeling dat de gemeenten hun geld terugverdienen. Dat moet gebeuren door er woningen neer te zetten en bedrijven te lokken naar Crailo.

Als de deal rond is, is verdere invulling aan de drie gemeenten

Tien jaar terug heeft de provincie het voormalige militaire terrein Crailo gekocht van het Rijk. Naar verluidt was hier een bedrag van 24 miljoen euro mee gemoeid. Jarenlang was Crailo militair oefenterrein. Noord-Holland heeft de laatste jaren aan het gebied gewerkt om het geschikt te maken voor bouwactiviteiten. Daarnaast heeft de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek er tijden geoefend met de brandweer en zijn hier in 2015 voor enkele maanden nog vluchtelingen opgevangen .

Begin 2017 maakten de drie gemeenten kenbaar dat zij bereid zijn Crailo-Noord en Zuid te kopen en samen te ontwikkelen. Alle betrokken partijen streven ernaar de overdracht nog voor de jaarwisseling plaats te laten vinden.