Samen met zijn vrouw genoot de burgemeester van de surpriseparty op de Kerkbrink.
Samen met zijn vrouw genoot de burgemeester van de surpriseparty op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes heeft zichzelf
opnieuw weten uit te vinden

De oud-hoofdredacteur heeft geleerd burgemeester te zijn, aldus Johan Remkes

HILVERSUM Hoe zou de keuze van Hilversum met Pieter Broertjes aan het roer als burgemeester uitvallen? De zij-instromer in het burgemeesterslandschap heeft het vak in de afgelopen zes jaar zich op eigen wijze eigen gemaakt. Volgens Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, heeft de keuze voor de voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant goed uitgepakt. Dat komt omdat Broertjes zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden.

"Wegens goed gedrag word je geherinstalleerd", speechte Remkes vorige week donderdag in een goed gevulde burgerzaal. De commissaris roemde vooral het vermogen van Broertjes dat hij een nieuw en lastig beroep heeft geleerd. “Het is mooi om te ontdekken dat je ook iets anders kunt. Ontdekken dat je ook andere kwaliteiten hebt, verrijkt je.”

In 2011, toen de gemeenteraad koos voor de man die grote affiniteit heeft met media, was het toch een gok om voor een persoon te gaan die geen bestuurlijke ervaring had. Door te weten hoe de mechanismen werken in het openbaar bestuur en altijd oog houden voor de publieke zaken is het naar de mening van Remkes goed gekomen. Daarnaast merkt hij dat Broertjes zijn eigen stijl van besturen heeft. Hij is bereikbaar, benaderbaar, laagdrempelig en empathisch. De inwoner staat voorop bij hem. “Zelf gaat hij achter de laptop zitten om inwoners te antwoorden. Ik weet niet of dat nou zou verstandig is”, was het voorbeeld waar de commissaris zelf zijn vraagtekens bij plaatst.

Broertjes is een aanpakker, gaf hij verder nog aan. Hij is van de voortvarendheid. Soms gaat hij voor Remkes zelfs te snel, zoals van het Gooi één grote gemeente maken. In zijn toespraak gaf Remkes aan liever te willen aansturen op drie Gooise fusiegemeenten. Ander voorbeeld is dat Broertjes blijft werken aan de status van Hilversum mediastad. “Zo blijft hij anticiperen op Hilversum 2.0, maar misschien moet je er meteen maar Hilversum 3.0 van maken nu je opnieuw geïnstalleerd bent.”

Dat de gemeenteraad en het dorp met hem verder willen, snapt Remkes wel. "Pieter Broertjes ken Hilversum en Hilversum kent hem inmiddels. Beide willen door met elkaar op basis van de goede ervaring", was zijn conclusie.
Namens de vertrouwenscommissie liet Annemarie den Daas, fractievoorzitter van D66 Hilversum, weten dat Broertjes nu herkozen is op basis van zijn rol als bestuurder, voorzitter van de gemeenteraad en dat hij een burgervader is geworden. In zijn eerste termijn is hij gegroeid in deze elementen van zijn vak. "Voor Hilversum heb je veel betekend", aldus Den Daas. "Je springt persoonlijk voor mensen in de bres. Je bent zichtbaar, benaderbaar en aanraakbaar. In de regio ben je een verbinder. Je hebt een prachtig palmares opgebouwd", waren haar complimenteuze woorden.

In de komende vijf jaar kan hij zich richten op de verdieping van de relatie met de raad. Volgens Den Daas lukt het hem steeds beter om die 37 lastige kikkers (lees: raadsleden) in de kruiwagen te houden. Dit element van zijn takenpakket vindt Broertjes het meest lastig. "Dat is niet jouw ding", zoals de D66-fractieleider het aangaf. In de komende vijf jaar, want vanaf zijn zeventigste verjaardag moet de burgemeester met pensioen, kan hij vanaf volgend jaar maart, na de gemeenteraadsverkiezingen, de politieke nieuwkomers gaan faciliteren.

'Misschien moet je nu opnieuw geïnstalleerd bent maar meteen werk maken van Hilversum 3.0'

Als waarnemend voorzitter van de raad zei Hans Haselager (fractievoorzitter PvdA Hilversum) dat de opzet van de bijzondere raadsvergadering ongebruikelijk is. Maar dat past ook wel bij een 'ongebruikelijke' burgemeester, zoals Remkes Broertjes typeerde. "Dat we dit doen in het doorgaans stugge Hilversum is een teken van waardering. Je bent uitermate geslaagd in jouw rol als bestuurder en burgemeester", aldus de nestor van de raad.

Muziek kenmerkte het begin van de bijzondere raadsvergadering en was de afsluiter van de surpriseparty op de Kerkbrink. In de burgerzaal schalden de koperblazers van het Filharmonisch Orkest door het raadhuis. De professionele muzikanten speelden een lied dat de gedachten liet teruggaan naar de riddertijd. Even wekte het de indruk dat Broertjes in harnas getooid met lans gekroond ging worden. Drie toespraken verder bleek hij toch echt in pak met ambtsketen de eed af te leggen.

Vanaf 21.00 uur was het ondanks de donderslagen en regen feest op de Kerkbrink. De band Toni Macaroni (zie ook pagina 14) vermaakte de vele aanwezigen. Burgemeester Broertjes nam in de tussentijd cadeaus aan, sprak met inwoners en ging op de foto met ze, zoals het een benaderbare burgervader betaamt

Onder toeziend oog van Johan Remkes legt Broertjes de eed af.