De PvdA-motie om in de bres te springen voor de Bonifacius-bewoners haalde 't niet.
De PvdA-motie om in de bres te springen voor de Bonifacius-bewoners haalde 't niet. Foto: Bastiaan Miché

Geen gesprek wethouder met ASR

HILVERSUM Het college van burgemeester en wethouders hoeft de bewoners van de Bonifaciuslaan niet te helpen. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok gaat niet in gesprek met ASR Vastgoed Vermogensbeheer om te kijken of de huurprijzen onder de liberalisatiegrens gehouden kunnen worden. De motie die PvdA Hilversum had ingediend kreeg geen meerderheid in de raad: 15 raadsleden waren voor en 19 negentien stemden tegen.

Volgens de wethouder vallen deze huidige sociale woningen niet binnen de kernvoorraad. Hier vallen alleen de huizen van de woningcorporaties onder. De afspraak die vorig jaar is opgenomen in de lokale woonvisie gaat hier dus niet op. In de beklonken deal met de corporaties is bedongen dat als er een sociale woning verdwijnt er ook weer één terug moet komen. PvdA-raadslid Nelleke M. Degenhart had hier tijdens de uitleg van de motie wel op gewezen. Dat was een misverstand antwoordde Van Vroonhoven. “Deze woningen on Kerkelanden hebben nooit bij die staatjes gestaan. En als we alle plussen en minnen bij elkaar optellen dan staat Hilversum aan de goede kant van de streep", was haar reactie.

Momenteel is ASR bezig de woningen aan de Bonifaciuslaan op te knappen. De huizen worden onder meer duurzamer gemaakt, maar nu blijkt dat de huren van ruim 200 woningen omhoog gaan. Wat de PvdA betreft, zijn de bewoners misleid. De huren dreigen boven de liberalisatiegrens te komen, waardoor de huizen niet meer onder het kopje sociale woningbouw vallen. “Mogelijk komen mensen daardoor in financiële problemen. Wil de wethouder zich inspannen om een gesprek aan te gaan”, was de oproep van de PvdA.

Van Vroonhoven zei dat het een kwestie is van kosten wegstrepen. De huren gaan wellicht met een paar tientjes per maand omhoog, maar daar staat tegenover dat de energiekosten door de verduurzaming dalen. In deze tekst en uitleg kon een kleine meerderheid van de raad zich goed vinden en verwierp de motie.