Als er een 30-kilometerzone komt, dan kunnen de fietsers in de toekomst op de weg rijden.
Als er een 30-kilometerzone komt, dan kunnen de fietsers in de toekomst op de weg rijden. Foto: Bastiaan Miché

Gijsbrecht moet betere verblijfplaats worden

Regeren is vooruitzien. Met de Gijsbrecht als winkelstraat gaat het goed. Het retaillandschap verandert snel. Stilstaan is geen optie.

HILVERSUM Stilstand is achteruitgang. Dat realiseren ze zich ook op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Stichting Ondernemersfonds wil dan ook de komende jaren doorpakken om 'de Gijs' tot een van de leukste winkelstraten van Hilversum en omgeving te houden. Dan is het tijd om kansen te pakken en de zwakke punten te verbeteren. De grootste opdracht voor de betrokken ondernemers zit hem vooral in het creëren van een goede verblijfplaats.

Een betere verblijfplaats betekent ook dat er verkeerskundige maatregelen genomen moeten worden. De Gijsbrecht is een drukke weg. Er gaat veel blik overheen en veel automobilisten zetten hun voertuig neer op de winkelstraat of zoeken een plekje in de omliggende straten. In het vijf jarenplan van de stichting wordt gesproken over een autoluwe straat. Auto's moeten in de nabije toekomst te gast zijn. Er moet een 30-kilometerzone komen, waardoor fietsers op de weg kunnen rijden.

Tevens willen de ondernemers dat de laad- en lostijden worden aangepast. Bevoorrading van de winkels mag alleen nog op een paar momenten op de dag. Dat moet leiden tot minder zwaar verkeer en een verbetering van de geluids- en luchtkwaliteit.
Ook het parkeren moet anders. De ondernemers hopen dat een ondergrondse parkeergarage mogelijk is. Een mooie locatie hiervoor is onder de nieuwe supermarkt op de Neuweg. Wethouder Wimar Jaeger zei dat de grond ingaan 'bakken met geld kost'. Daardoor is deze optie niet heel reëel. Wel meldde hij dat de gemeente het gewenste verkeersonderzoek gaat uitvoeren, zodat verkeersveiligheid en parkeerdruk goed in kaart worden gebracht. Tevens wil Jaeger kijken of het mogelijk is om de bezoekers, die hun parkeerkaartje via een app betalen, het eerste kwartier gratis te laten parkeren. Ook dit is een duidelijke wens van de ondernemers.
Beter verblijven moet ook mogelijk worden gemaakt door bijvoorbeeld het plaatsen van bankjes. VVD en GroenLinks hebben daar woensdagavond een motie voor ingediend tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Daarnaast is er nog werk te verrichten om de horeca en detailhandel in de straat goed in balans te krijgen. Meer daghoreca is het antwoord om de bezoekers langer op de Gijsbrecht te houden.

Bestuurslid van Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht, Renske Schriemer, vertelde vrijdag dat er de laatste tijd kritisch is gekeken naar de kansen en verbeterpunten. Zij stelt dat de Gijsbrecht een authentieke winkelstraat is met een hoge betrokkenheid van de lokale ondernemers. De straat kan uitgroeien tot de Hilversumse '9 straatjes'. Hun slogan is: 'De Gijsbrecht heeft 't'. En omdat zo te houden zijn een ambitieuze visie en plan van aanpak opgesteld. Verdeeld over acht thema's legt de stichting uit wat zij in 2022 moeten bereiken. "Onze plannen vragen een enorme investering en daar gaan we voor", gaf Schriemer duidelijk aan.