"Ik wil nog een poosje meebouwen aan Hilversum", zei Broertjes in zijn toespraak na de herinstallatie. Foto: Bastiaan Miché

Van politici worden vandaag de dag resultaten verwacht

Zo'n 2.000 dagen heeft hij de ambtsketen om gehad. Ondanks ergernissen en in de vuurlinie liggen heeft Broertjes van zijn eerste termijn genoten.

HILVERSUM In de politiek van vandaag de dag is het meer doen. Geen woorden, maar daden, zoals een bekend Rotterdams gezegde luidt. Volgens burgemeester Pieter Broertjes wordt er in 2017 van politici verwacht dat zij leveren om zo de belangen van de inwoners zo goed mogelijk te bedienen. Dat zei hij in zijn toespraak, waarvan een groot deel hieronder te lezen is, direct na zijn herinstallatie.

"Het is snel gegaan, lieve mensen. En nu bijtekenen voor nog eens zes jaar. Met dank aan de raad, aan u. Ik hoor mijn lieve vrouw Phlip brommen: geen zes jaar toch? Zij was wel degene die mij een jaar geleden groen licht gaf waardoor ik mijzelf opnieuw in de strijd kon werpen. Ik ben haar enorm veel dank verschuldigd. Ook omdat zij, weliswaar vaak op afstand, mijn beste adviseur is.

Ik heb het de afgelopen zes jaar zo proberen te doen: niet te zwaar op de hand, het spelelement koesteren, maar wel koers houden. Van buiten naar binnen denken én doen. De politiek moet anno 2017 leveren; resultaten behalen. De inwoners en hun belangen staan daarbij centraal, altijd. Daarvoor zitten we hier.
Burgemeester zijn is een veel complexer baantje dan menigeen denkt. Het is een vak dat je moet leren. De burgemeester van 'walking around', typeerde iemand mij laatst. Zichtbaar, aanspreekbaar, aanraakbaar, overal en nergens opduikend. In de buurten, op recepties, tijdens openingen, op werkbezoek, een lintje knippen hier en een lintje opspelden daar. Ik heb het met enorm veel plezier en overgave gedaan en nog steeds. En het loont: als ik hier rondkijk ken ik iedereen. Dat was zes jaar geleden totaal anders. Toen was het een sprong in het diepe. Mijn gewaardeerde voorganger en tipgever Ernst Bakker zei dat ik het burgemeesterschap met twee vingers in mijn neus zou doen na vijftien jaar topsport als hoofdredacteur. Niets is minder waar gebleken. Burgemeesters zijn frontsoldaten geworden. Kijk naar onze vooruitgeschoven positie bij de vluchtelingenopvang, maar ook bij het verminderen van vuurwerkoverlast of de bestrijding van criminaliteit en het verhogen van de veiligheid in de stad.

Zeker, de politiek is harder geworden de laatste jaren. De keuzes die moeten worden gemaakt zijn scherper, de tegenstellingen die moeten worden overwonnen zijn dieper; overal in de wereld, dus ook in Hilversum en in de regio. We leven in parallelle werelden; ons dagelijks bestaan is doordrongen van onveiligheid, kans op aanslagen en onnodig geweld. Daarom predik ik zo vaak als ik kan dat samenwerking loont. Sterker, bitter hard nodig is. In eigen huis, maar ook met de buren.

Gemeentelijke herindeling is niet alleen een speeltje van machtsbeluste bestuurders, nee. Het is juist in het belang van burgers. In onze regio Gooi en Vechtstreek is het bestuur te versnipperd om de toekomstige problemen het hoofd te bieden. Zo simpel is het. Fusie van onze zeven dorpen en steden hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de identiteit van kleinere gemeenten. Integendeel. Er is een goed voorbeeld: Hilversum is een krachtige centrumgemeente, maar tegelijkertijd bestaat op 5 kilometer afstand, een tevreden kerngemeente Hilversumse Meent.

Dagelijks leiding geven aan een team betrokken secretaresses, ambtenaren en wethouders is het leukste dat er is. Elke dag plannen bedenken én uitvoeren. Hilversum is de laatste jaren zichtbaar opgeknapt. Het nieuwe marktplein, een crematorium, prachtige nieuwbouwwijken zoals Villa Industria en Anna's Hoeve, betere horeca, en zichtbare media met een tomeloze ambitie om ook over tien jaar nog de mediastad van Nederland te zijn. Maar ook een nieuw fris kloppend winkelhart met een totaal gerenoveerd Hilvertshof 2.0 en Silverpoint/de Hal aan de Groest, maar het werk is nooit klaar.
Het werk is nooit klaar. De meldkamer voor Midden-Nederland vestigt zich eind 2020 in het dan hypermoderne politiekantoor aan de Groest in Hilversum. Een prachtig resultaat waarmee drie Veiligheidsregio's - Utrecht, Flevoland en Gooi- en Vechtstreek - hebben ingestemd. Soms is de gunfactor ook een belangrijke reden voor een politiek besluit. We kunnen weer trots zijn op Hilversum. Een dorp met stadse allure. Hilversum met prachtige parken, met een diversiteit aan bomen die ongekend is in Nederland en daarbuiten, met wonderschone gebouwen van Dudok en Duiker en met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor aan de Heuvellaan. Pareltjes die wij zeer koesteren. En met een uniek Mediapark, waar alle belangrijke omroepen, publiek en commercieel, en Beeld en Geluid/Persmuseum zijn gehuisvest. De komende jaren willen we bouwen aan een soort MIT voor Nederland: Hilversum als locatie voor moderne, digitale mediamakers en journalisten die hier werken, wonen, leven en leren. Onze digitale infrastructuur is de beste van Nederland en legt de basis voor een vitale Gooise economie. Hilversum is weer hip, al mag ik dat niet zeggen. Hilversum als magneet voor nieuwe generaties. Aan dat Hilversum wil ik graag nog een poosje meebouwen."

'Zes jaar geleden was het een sprong in het diepe voor mij'