De brandweer laat op de buurtinspiratiemarkt bewoners uit de Riebeeck zien hoe je brandjes kunt blussen.
De brandweer laat op de buurtinspiratiemarkt bewoners uit de Riebeeck zien hoe je brandjes kunt blussen. Foto: Bastiaan Miché

Buren ontmoeten elkaar op geslaagde buurtinspiratiemarkt in de Riebeeck

De buurtinspiratiemarkt is bedacht om buren, hulpverleners en verenigingen met elkaar in contact te brengen. Missie geslaagd.

HILVERSUM Nog meer betrokkenheid van bewoners uit het Riebeeckkwartier, dat is waar Rigo Stegeman op mikt komend jaar. Tevreden blikt de sociaal ondernemer van Good2Connect terug op de buurtinspiratiemarkt die afgelopen zaterdag werd gehouden. "De opkomst was groter dan vorig jaar, dus dat is al een mooie slag die we hebben gemaakt."

Hilversum Oost blijft een moeilijk gebied in Hilversum. Meer dan een jaar bepaalt hij samen met de bewoners de route naar verbinding, vooral op de achtergrond, want op de voorgrond zijn Rob, Malika, Nelleke, Alice, Martijn en vele anderen ie met hun inzet het dagelijkse gezicht in de buurt zijn. De buurtinspiratiemarkt is daar een goed voorbeeld van. "Het is belangrijk dat er iets gebeurt en door zo'n markt leren buren elkaar kennen. Herkennen ze gezichten, maken een praatje."

De reacties die hij na afloop kreeg, waren juichend. Mensen vonden het leuk, zo hoorde hij van verschillende kanten. Volgens hem verbindt eten altijd. Want als je aan een tafeltje zit en een vorkje prikt, kan je net zo goed even een praatje maken. En eten was er volop. Verschillende bewoners boden spontaan aan lekkere hapjes te maken. Ook waren er veel muzikale activiteiten en buurtsuper Plus zorgde voor kinderactiviteiten zoals een springkussen en een draaimolen. "Vorig jaar waren er meer informatiekraampjes dan dit jaar, maar dit jaar was er meer weer te doen. Dat werd gewaardeerd."

Veiligheid is nog steeds een aandachtspunt in de wijk en daaraan werd zaterdag aandacht besteed. De brandweer liet zien hoe je brandjes moest blussen en gaf informatie over veiligheid. Het aantal inbraken is ten opzichte van vorig jaar afgenomen, weet Stegeman, maar veiligheid is meer dan het voorkomen van ongenodigde gasten in huis. De samenstelling van de bewoners van de wijk is divers. Het is zaak dat buren met elkaar praten. Elkaar helpen als dat nodig is.

In het Huis van de Buurt dat in de Riebeeckgalerij is gevestigd, kunnen mensen elkaar ontmoeten. Een praatje maken, een bak koffie drinken. Zo kan de eenzaamheid die sommige bewoners ervaren, worden verdreven. In het Huis van de Buurt kunnen zij ook antwoorden krijgen op uiteenlopende vragen. Stegeman hoopt dat bewoners de komende tijd zich nog meer betrokken en verbonden voelen met de wijk en een actievere rol gaan spelen. "Wij doen een eerste aanzet, samen met buurtbewoners moeten we het plaatje inkleuren," besluit hij.

Veiligheid is meer dan het voorkomen van inbrekers in je huis

Oer-Hollandse poffertjes gaan er altijd in.