Pastoor Dresmé en burgemeester Broertjes leidden de korte ceremonie in het Dudokpark.
Pastoor Dresmé en burgemeester Broertjes leidden de korte ceremonie in het Dudokpark. Foto: Bastiaan Miché

'Nabestaanden willen voortbestaan'

HILVERSUM De zeven jonge jongens vielen maandagochtend op tussen het overige en vooral oudere gezelschap. Vrienden van het Comenius College van de drie jaar geleden omgekomen Zeger van Heijningen woonden de herdenkingsceremonie bij in het Dudokpark, waar Hilversum ditmaal kort stilstond bij de MH17-ramp. Hun vriend mag dan wel ontvallen zijn, vergeten zullen ze hem nooit.

Het is een treurige dag, zo gaf Thomas Nieuwenhuizen aan nadat hij even daarvoor een grote bos witte bloemen had neergelegd op het groen van het herdenkingsmonument. Op deze dag herdachten ze hun vriend. Zeger. Voor hen is en blijft 17 juli een zware dag. Ze staan stil bij het leven van de 17-jarige Hilversummer, wiens leven drie jaar terug abrupt stopte. Tevens staan zij stil bij de mooie dingen ze met elkaar beleefd hebben. Het is een moment met gemengde emoties. Door het wegvallen van Zeger is de band tussen de vrienden sterker en hechter geworden.

Dat er iets moois uit iets vreselijk voortkomt, was maandag ook de boodschap van Pastoor Jules Dresmé, die later die middag ook sprak bij de opening van het herdenkingsbos met nationaal herdenkingsmonument in Vijfhuizen. Hij had het over de wortels van bomen die groeien, waar toch iets moois uit groeit. “Uit ellende komen ook mooie dingen”, gaf hij aan. “Het is mooi om dit zo met elkaar te delen. Het is heel bijzonder en mooi dat om de mensen die hun leven hebben gelaten zo te herdenken sprak Dresmé nog.

Verder kaartte de pastoor van de St. Vituskerk aan de Emmastraat de situatie van de nabestaanden. “De nabestaanden willen voortbestaan, maar ook u en de gemeente Hilversum", zei hij. Hiermee gaf de Hilversummer van het Jaar aan dat de mensen die hun geliefden hebben verloren niet gevraagd hebben om de positie waarin zij sinds 17 juli 2014 verkeren. Zij willen verder met hun bestaan. “Dat is wat wij hen toewensen”, was zijn duidelijke boodschap.

Burgemeester Pieter Broertjes zei tijdens deze intieme en officieuze herdenking dat de plek in het Dudokpark een prachtige plek is. Een jaar nadat de Hilversumse gedenkplek open is gesteld voor publiek ziet hij bijna dagelijks nabestaanden of andere mensen, die van heinde en verre komen, om bij het monument een moment van bezinning, rust en overpeinzing te pakken. “Het is mooi dat zij hier hun gedachten verplaatsen naar datgene wat drie jaar terug gebeurd is", meldde de burgervader.