"Als PvdA steunen we waar we kunnen", was de mededeling van PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager. Foto: PvdA Hilversum

'Heer Jaeger beschikt nu over 34 zetels meerderheid'

Kabinet Rutte I deed het al zonder meerderheid. Dat voorbeeld volgt Hilversum, nu de coalitiepartijen in de minderheid zijn. Dat blijkt geen probleem.

HILVERSUM Met het vertrek van de SP uit de coalitie hebben D66, VVD en CDA geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Dat noopt niet tot paniek bij het trio. Zij gaan niet haastig op zoek naar een nieuwe partner voor de laatste maanden van deze raadsperiode. Dat is ook helemaal niet nodig, want er zijn genoeg spelers die mee willen doen op het verruimde politieke speelveld.

Burgemeester Pieter Broertjes verwoordde het vorige week al tijdens Het gesprek met de burgemeester al. "Iedereen kan weer mee doen", zei hij voor de camera's van De Gooi en Eembode, GooiTV en NH Nieuws. Het Hilversumse politieke motorblok, zoals D66, VVD en CDA getypeerd worden, krijgen sinds het opstappen van de SP op dinsdag 27 juni genoeg smeerolie van de overige partijen.

Dat het drietal nog maar 17 van de 37 zetels heeft in de gemeenteraad blijkt totaal geen bezwaar. "Ik grap al even dat de heer Jaeger nu over 34 zetels meerderheid beschikt", aldus PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.
Daarmee gaf Haselager aan dat zo goed als alle partijen willen meedoen. Wat doet de SP? Tijdens de behandeling van de Kadernota toonde de ex-coalitiepartner zich wat verbitterd. De SP stemde tegen de Kadernota, ook al had de partij nog flink meegewerkt aan de financiële kaders. VVD-fractievoorzitter Frits Vogel sprak zijn verbazing hierover uit. Pierre van Rooden, die het woord deed omdat SP-fractievoorzitter Bianca Verweij ziek thuis zat, gaf aan dat de fractie tegenstemde omdat de door hen gewenste hervormingen op welzijn en zorg niet van de grond zijn gekomen. Maar er bleek nog oud zeer te zitten, want hij voegde er geïrriteerd aan toe dat de twee D66-wethouders (Wimar Jaeger en Eric van der Want, red.) de voet op de rem hebben gehouden en niet de afgetreden SP-wethouder Arjo Klamer.

Duidelijk is dat de SP niet meer zo snel bijspringt, maar de andere fracties zijn meer dan bereid om de laatste acht maanden de coalitie te steunen. Daar komt wel het oude adagium: 'Voor wat, hoort wat' om de politieke hoek kijken. In de afgelopen periode is er behoorlijk wat heen en weer gebeld, gemaild en geappt. Dat heeft tot steun geleid van de PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Hart voor Hilversum. Daarbij hebben de oppositiepartijen hun wensen duidelijk op tafel gelegd. Haselager meldde dat hij vijftien PvdA-punten had ingediend."Als PvdA steunen we waar we kunnen", zei Haselager. "En waar we tegen zijn, gaan we echt niet ineens anders stemmen. Ik ga de HOV niet steunen. Maar als we het zo doen, dan hebben we een buitengewoon gezonde situatie."

Karin Walters gaf namens Hart voor Hilversum aan dat zij er net zo instaat. "Wij hebben zeven punten genoemd die voor ons heel belangrijk zijn. Na de vergadering zien we wel waar we staan. Zo werkt de nieuwe situatie", was haar uitleg. Na afloop van de vergadering was er genoeg ruimte en plezier om eigen successen te claimen. Dat gebeurde dan ook gretig.