Binnenkort geen geluidhinder meer.
Binnenkort geen geluidhinder meer. Foto: Bastiaan Miché

Einde aan snerpend booggeluid lijkt in zicht

HILVERSUM De potjes met vet staan klaar bij ProRail. Hilversummers die langs het spoor wonen hebben nog zo’n twee maanden last van het snerpende spoorgeluid, dat beter bekend staat als het booggeluid. Vanaf de derde week in september moet het eindelijk weer rustig zijn rond het Hilversumse spoor, want dan plaatst de spoorwegbeheerder 35 zogeheten spoorstaafconditioneringssystemen (SSCS-sen).

Deze vetpotjes, zoals verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok ze noemt, worden in het weekeinde van 22 september geplaatst. Daarmee moet er een einde komen aan jarenlang geklaag en gesteggel en lijkt een hoofdpijndossier gesloten te kunnen worden. “We zijn uit de brand geholpen”, zei de bewindsvrouw dinsdag opgelucht.

Want het heeft lang geduurd voordat er een oplossing in de maak was voor het booggeluid. Sinds 2008, na de uitbreiding van station Hilversum, ondervinden bewoners nabij de Noorderweg heel veel hinder van het snerpende geluid. De wissels zijn verlegd en de spoorbrug is krapper gemaakt. Omwonenden klagen sindsdien steen en been.

“De vetpotten spuiten een biologisch afbreekbare stof op de rails. Daarmee ontstaat wrijving tussen wielen en rails. Daarmee wordt het snerpende geluid verminderd”, is de technische uitleg van de CDA-wethouder. “Ik hoop dat hiermee de hinder door het booggeluid wordt opgelost”, voegt ze eraan toe.

ProRail voert de werkzaamheden uit en het Rijk betaalt de rekening van de vetpotjes en het onderhoud daarvan. Een oplossing voor dit geluidsprobleem is er al even. Alleen was het heel lang een spelletje wijzen naar elkaar. ProRail en politiek Den Haag gaven niet thuis en de gemeente wilde niet voor de dure kosten komen te staan die zij niet veroorzaakt had.

Dat er nu schot in de zaak is gekomen, wijt Van Vroonhoven aan de succesvolle lobby. Op donderdag 27 oktober is de wethouder met ambtenaren en enkele omwonenden in de bus naar naar Den Haag gestapt. Daar heeft de delegatie van zo’n dertig Hilversummers de ernst van de zaak onder de neus gewreven van de leden van de Tweede Kamer en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, (IenM) Sharon Dijksma. In Hilversum is het vermoeden dat Den Haag de druk behoorlijk heeft opgevoerd op de spoorwegbeheerder. Eind vorig jaar kreeg ProRail namelijk de opdracht om het booggeluid aan te pakken. “Al zegt ProRail dat zij de opdracht hebben gehad van het ministerie en dit werk nu gaan uitvoeren”, aldus Van Vroonhoven.

In het weekeinde van 22 september plaatst ProRail 35 vetpotjes

De overheid trekt de portemonnee. Dat doet zij niet alleen voor Hilversum. Ook in Soest, Leiden en Nijmegen, waar de geluidhinder eveneens groot is, neemt ProRail nu maatregelen.