Burgemeester Broertjes ziet verbeterpunten voor volgend jaar.
Burgemeester Broertjes ziet verbeterpunten voor volgend jaar. Foto: Bastiaan Miché

Gemengde gevoelens bij aanpak jongerenoverlast

HILVERSUM Met gemengde gevoelens kijkt burgemeester Pieter Broertjes terug op de jeugdoverlast tijdens de afgelopen ramadan. Hij stelt tevreden te zijn over de gezamenlijke aanpak en inzet van de bewoners, de betrokken instanties en organisaties. De grote maar kleeft aan de delicten die tussen 27 mei en 25 juni zijn gepleegd en betreurt hij dat er überhaupt zoveel inzet nodig was. Daarnaast heeft het de gemeente ook duizenden euro’s extra gekost.

De overlast ziet er in cijfers als volgt uit. De politie heeft 34 meldingen binnengekregen. Hierbij ging het om een klein aantal jongeren die volgens Broertjes doelbewust de ramadan ‘gijzelden’ en de nachtelijke uren gebruikten om zinloze vernielingen aan te richten en overlast te veroorzaken. Er zijn in totaal vier auto’s omgegooid, er is sprake van brandstichting van een motorvoertuig en één abri is vernield.

De jongeren die voor deze overlast hebben gezorgd zijn in beeld, meldt de burgemeester. Een deel van de groep bleek uit Utrecht te komen. Drie aanhoudingen zijn verricht en er zijn zeven thuisgesprekken gevoerd. Tevens is een gebiedsverbod opgelegd en een voornemen voor een groepsverbod. Uiteindelijk hebben deze maatregelen geleid tot een omslagpunt en kwam er meer rust in Oost. “Een aantal bewoners is slachtoffer geworden van zinloze vernielingen en aanzienlijke overlast. Dat vind ik onacceptabel, waarbij ik vurig hoop dat het recht zijn beloop krijgt en de daders voelen wat ze hebben aangericht”, schrijft Broertjes aan de gemeenteraad.

De extra inzet van de jeudgboa's (323 uur in totaal) en jongerenwerkers van Versa Welzijn kosten de gemeenschap bij elkaar 14.100 euro. Daar komt nog 3.600 euro bij voor de gemeente. In samenwerking met stichting FitIn is een 'ramadan nachtelijke zaalcompetitie' op touw gezet. "Dit bleek wel een groot succes", vermeldt de burgemeester in zijn brief aan de politiek.

Broertjes roemt de betrokkenheid van de buurtbewoners, die in een buurtwacht goed samenwerkten met politie en jeugdboa's. Wezenlijke verbeterpunten voor 2018 zijn onder andere beter inzet van jongerencentrum De Mix aan de Jan van der Heijdenstraat, eerder afstemmen met bewoners en ze instrueren als ze toezicht willen houden en beter kijken naar werkzaamheden in de openbare ruimte. Opgebroken straten en stoepen brengen een extra vandalisme-risico met zich mee.

'Ik hoop vurig dat de daders voelen wat ze hebben aangericht'