Vijftig jaar na de eerste onthulling volgde dinsdag de tweede.
Vijftig jaar na de eerste onthulling volgde dinsdag de tweede. Foto: Bastiaan Miché

Verloren geraakt beeld weer terug op het oude nest

HILVERSUM De cirkel is rond, al is het in dit geval alles behalve een perfect getrokken rondje. Het beeld dat Ger van Iersel in de jaren 60 maakte voor Wilde Ganzen is terug op het oude nest. Met de onverwachte terugkeer van het metalen sculptuur heeft de in Hilversum gevestigde stichting zichzelf opnieuw een jubileumcadeau gegeven.

"Wij zijn er heel blij mee", zegt Tineke Huizinga, directeur van Wilde Ganzen, terwijl ze naar het net onthulde beeld in het trappenhuis kijkt. Op de overloop van de tweede verdieping hangt het grote werk van Van Iersel aan een maagdelijk witte muur. Het 1,50 meter brede en 1,10 meter hoge beeld is de eyecatcher. Dinsdag aan het begin van de middag waren er louter lachende gezichten in het kantoorpand aan de Heuvellaan. De stichting heeft 'haar' beeld terug en de familie heeft een mooie locatie gevonden voor het werk dat inmiddels al enige tijd lag te verstoffen in een loods.

Vermoedelijk heeft de Rotterdammer het beeld in 1967 geschonken aan Wilde Ganzen. Frederik Haver Droeze, de schoonzoon van Van Iersel, denkt dat de stichting de sculptuur gekregen heeft voor het tienjarig jubileum. Jarenlang heeft het gehangen in het kantoor aan de Bergweg. Daar kwam in 2013 een einde aan toen de IKON introk bij de EO aan de Oude Amersfoortseweg. Het beeld bleef achter in leeg pand, want op de nieuwe locatie was er geen ruimte voor. Niemand voelde de behoefte het werk mee te nemen. De familie heeft de sculptuur uiteindelijk met hulp van de makelaar op kunnen halen, een beetje opgepoetst en vervolgens opgeslagen.

Het knaagde dat het beeld in een loods lag te verpieteren. Haver Droeze ging op zoek naar een nieuwe bestemming en kwam via via in contact met kunsthistoricus Norman Vervat. De Hilversummer boorde zijn netwerk aan met de vraag of zij het werk van Van Iersel zouden willen overnemen. Vervat klopte aan bij een aantal kerken en het Muziekcentrum van de Omroep. Daar was geen interesse en toen besloot hij eind maart deze krant te benaderen om te kijken of via dit medium een passende bestemming gevonden kon worden voor het beeld van de Rotterdamse kunstenaar. De oproep in de krant bood inderdaad uitkomst. De moeder van Yvonne Bles, medewerker officemanagement bij Wilde Ganzen, las het verhaal en nam direct contact op met haar dochter. Na het verstuurde appje ging het snel, want voor de stichting was het een no-brainer dat het kunstwerk terugkeerde.

Onder genot van koffie en gebak werd de familie ontvangen. Samen met dochter Ester Haver Droeze-van Iersel onthulde Huizinga het beeld. "Wij zien het als een cadeau voor ons zestigjarig bestaan", aldus de directeur.