Laarder Wim Bosboom stopt met zijn winkel aan de Neuweg.
Laarder Wim Bosboom stopt met zijn winkel aan de Neuweg. Foto: Bastiaan Miché

Prachtige spullen die niemand meer koopt

Hilversum is straks een bijzondere winkel armer. Ons Winkeltje aan de Neuweg sluit na de zomer de deuren. "Jammer dat het zo moet aflopen."

HILVERSUM Zijn gezondheid laat het niet meer toe om zware spullen te tillen. Bovendien lopen de mensen niet meer zo hard om een 'stukje antiek', zoals Wim Bosboom zelf zegt, te kopen. "Mensen die hier voor het eerst komen, vinden het nu zonde dat ik stop. Alsof ik daar iets aan heb."

Hij kan er een boek over schrijven, over de pakweg twintig jaar dat de nu 73-jarige Wim Bosboom uit Laren het gezicht was van het kleine, maar propvolle winkeltje vlak bij de kruising met de Gijsbrecht van Amstelstraat. "Een keer toen de winkel dicht was belde ene Huisman me op. Hij zag in de etalage een lamp staan die hij wilde kopen voor de bruiloft van de dochter. Ik was in de buurt, dus fietste ik naar de winkel. Bleek daar Hennie Huisman te staan. Hij had geen geld op zak, maar zou het bedrag laten overschrijven. Heeft-ie keurig gedaan."

Er verschijnt een lach op het gezicht van Bosboom wanneer hij daaraan terugdenkt. Maar verder is het met name de laatste jaren een triest verhaal. De winkel staat nog bomvol met kristallen lampen, zilver, porselein en grote en kleine meubelen, maar de eigenaar raakt zijn spullen aan de straatstenen niet kwijt. "Als de handel slechter wordt, is het klaar. Bovendien kan ik de trappen nauwelijks nog op. In september stop ik ermee."

De winkel is zo'n typische uit de hand gelopen hobby: Bosboom verzamelt al spullen vanaf zijn twintigste. Op een gegeven moment was zijn garage zo vol dat hij besloot om op beurzen te staan. Dat liep fantastisch. Bosboom rolde het wereldje in en beleefde mooie jaren. Vanaf de komst van de euro werd het langzaamaan minder en nu raakt hij de spullen voor een klein percentage van de originele waarde kwijt. "Dan wordt er gezegd dat het voor mij toch een hobby is. Dat is zo, maar zo ziet mijn huurbaas het niet."

De antiekzaak staat nog bomvol.
Er zijn nog talloze snuisterijen te koop.