Arash Juki start met zijn eigen kledinglijn.
Arash Juki start met zijn eigen kledinglijn. Foto: Koosje de Beer

Hilversummer Arash Juki ontwerpt eigen 'goddelijke' kledinglijn

Arash Juki opent webshop ZeroSenses met kleding met unieke opdruk. ''In mijn gedachten loop ik al drie collecties vooruit."

Hilversum "Weet je wat 'Wanderlust' betekent?", vraagt Arash Juki. Hij geeft zelf de uitleg. "Het is het verlangen om te reizen. Vaak omdat je heimwee hebt naar een plek die niet bestaat. Voor mij betekende het ook mijzelf vinden op zoek naar het onbekende. In het ontwerpen van de kledinglijn van ZeroSenses vond ik het antwoord. Het is een mode die nog niet bestaat: uniek, rebels, maar toch strak. Kleding geïnspireerd op wat al eerder is gedaan met graffiti en tatoeages."

Na het gymnasium volgt Juki een aantal opleidingen, maar de noodzaak om ze af te ronden voelt hij niet. "Ik begon heel rationeel met een studie rechten", blikt hij terug. "Daarna heb ik nog communicatie, multimedia design en sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd. Dat is nu drie jaar geleden. Het was het allemaal niet. Ondertussen had ik verschillende baantjes als verkoper in modewinkels. Eigenlijk kwam ik daar op het idee om mijn eigen mode te ontwerpen. De kleding die ik mooi vind, was namelijk niet in de winkel te koop."
De webshop van ZeroSenses opent in september. Arash haalt uit zijn tas een jas die hij later ook op de foto zal showen. "Van dit jasje is er maar één", zegt hij niet zonder trots. "Kunstenares Sophie Bennink, ze woont nu in Nederland, maar is geboren in Spanje, maakt in deze lijn voor elk kledingstuk een unieke opdruk. Voor de liefhebber echte collectorsitems die we al bij de start van de webshop aanbieden."

Godlike Collection

Naast, deze unica's, legt Juki de laatste hand aan zijn eerste reguliere kledinglijn, de Godlike Collection. Veel wil hij er nog niet over zeggen, behalve dat het bij het publiek verschillende emoties zal oproepen.
"Het is een kleding met een langere fit, maar voor de rest heel simpel", licht hij een tipje van de sluier op. "Iedereen wil op een of andere manier uniek zijn. Soms trekken mensen dan een shirt aan met een rare tekst of een vreemde kleur. Waarom? Ik denk dat je met stijlvolle kleding met een aparte opdruk eerder je doel bereikt."

De tweede collectie krijgt een minder simpele lijn en nieuwe elementen als ritsen. "Op die manier wil ik mijn publiek meenemen in een eigen individuele stijl", is het vervolg. "Ik heb daar duidelijke ideeën over. In mijn gedachten loop ik al drie collecties vooruit. "

Vrijheid

De kleding die ik mooi vind, is in de winkels nergens te koop

De enthousiaste Hilversummer is niet over een nacht ijs gegaan, voordat hij besloot om zijn eigen kledinglijn te lanceren.

"Ik ben op mode-events in Turkije, Milaan en Parijs geweest", vertelt hij. "Aan iedereen die daar was, heb ik een mening gevraagd. Ook op straat heb ik geënquêteerd. De reacties hebben mij ervan overtuigd om mijn idee door te zetten. Iedereen, mensen van 16 maar ook van 60, vond het fantastisch. Verder heb ik in 't Gooi rondgevraagd en zowel de jetset als de skaters waren enthousiast."
Op Facebook heeft Juki spontaan al achthonderd 'likes'. "Daar heb ik zelf niets voor hoeven doen", zo verzekert hij. "Ik heb niemand uitgenodigd, dat ga ik de komende tijd pas doen.'' Juki heeft zelf geen modeopleiding gevolgd en is dit voorlopig ook niet van plan. ??''Ik ken mensen die wel zo'n opleiding hebben afgemaakt en er minder mee doen dan ik", legt hij zijn keuze uit.

"Daarbij wil ik niet het risico lopen dat ik mijn onbevangenheid kwijtraak." In technisch opzicht is het volgens hem ook niet nodig. "Ik kan goed tekenen en ook met de naaimachine kan ik prima over weg", klinkt het klip-en-klaar. "Maar de kleding laat ik in opdracht in het buitenland maken. Ik werk samen met Innopress in Hilversum en hun leveranciers. Zo weet ik ook zeker dat mijn collectie eerlijk gemaakt wordt"