In september moet de politiek de definitieve klap geven op Plan Monnikenberg.
In september moet de politiek de definitieve klap geven op Plan Monnikenberg. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe stap gezet in richting van gezondheidspark Monnikenberg

Zorg, woningen en natuur gebundeld op één plek. Dat is wat Plan Monnikenberg beoogd. Het gewenste nieuwe gebied lijkt er nu echt aan te komen.

HILVERSUM De komst van het gezondheidspark in combinatie met woningbouw en natuur is een stap dichterbij gekomen, nu het college van burgemeester en wethouder akkoord is met het gewijzigde bestemmingsplan Monnikenberg. Hierdoor komen er bijvoorbeeld iets minder woningen op het terrein en is er nu ook sprake van laagbouw. Als alles volgens plan gaat, dan gaat de schop voor de woningen dit najaar nog de grond in.

Zorg, wonen en natuur moeten samenkomen op de Monnikenberg. HPG Hilversum gaat hier de woningen realiseren. Na marktverkenning is besloten af te zien van alleen hoogbouw. In de landschappelijke setting komt nu ook laagbouw. Daarnaast is het aantal nieuwe huizen teruggeschroefd. In het originele plan ging het om 125 en dat worden na de aanpassing 110. Het totale aantal vierkante meter bebouwing neemt daardoor ook af.

De nieuwe woningen worden ontsloten via de bestaande laan. Bestaande routes die het gebied doorsnijden worden ingepast met de aangrenzende bomen. Het Douglas sparrenbos verdwijnt. Hier komt het oorspronkelijke heidelandschap voor terug. “Zo voegt een nieuw milieu toe”, is de redenatie achter deze wijziging.
Voor twee andere partners van Plan Monnikenberg, Tergooi en Merem, hebben de wijzigingen ook gevolgen. Zo krijgt het gebied ten zuiden van Tergooi een meer landschappelijk karakter met minder dominante bebouwing. Er is nu namelijk gekozen voor gebouwen die qua vormgeving beter passen in het groen. Hieronder vallen het nieuwe parkeergebouw, het neven- en het RAV-gebouw.

Merem start met het realiseren van een schoolcampus met zorg. Zij begint met de Mytylschool en een zogeheten behandelplein voor kinderen met een beperking. Een deel van het Merem-terrein komt vrij voor woningbouw. In dit plan is het oorspronkelijke idee van een zorgboulevrad komen te vervallen. Tergooi en Merem groeperen hun nieuwbouw nu rond ‘boskamers’, waarbij veel bestaande bomen worden ingepast.
Voor de vierde en laatste partner, het Goois Natuurreservaat (GNR), verandert er in het plan niets. De natuurorganisatie gaat zich de komende jaren bezighouden met het realiseren van haar Natuur- en Landschapsplan Landgoed Monnikenberg. Het GNR werkt in samenwerking met de gemeente, de provincie Noord-Holland, ProRail en andere partijen mee aan de ecologische inpassing van de HOV-verbinding en de aanleg van de natuurbrug die het landgoed verbindt met Anna’s Hoeve. Om dit mogelijk te maken ruilt het GNR enkele grondstroken voor andere natuurgrond. Dit gebeurt onder de voorwaarde dat zij middelen vrijmaakt voor bijvoorbeeld meer maatregelen voor versterking op het landgoed Monnikenberg.

Er is een kleine aanpassing op de ontsluitingsstructuur aangebracht. De hoofdentree van het gezondheidspark blijft aan de Soestdijkerstraatweg. Het is de intentie om de meeste bezoekers van Tergooi en Merem meteen de parkeergarage in te leiden. De ontsluitingsweg blijft langs de rand van het gebied lopen met een OV-halte bij het ziekenhuis. Het verkeer voor de Mytylschool loopt via de huidige entree van Merem, in plaats van de Van Riebeeckweg zoals eerder beoogd.

De ontsluiting naar het woongebied van HPG Hilversum loopt via haar eigen laan die aansluit op de hoofdontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg. Spoedeisende hulpdiensten van Tergooi kunnen tevens gebruik kunnen maken van deze laan om de deze hulpdienst te bereiken, wat daarmee een alternatief biedt in geval van calamiteiten op andere routes. De woningbouw op het terrein van Merem krijgt, zoals ook oorspronkelijk beoogd, een eigen ontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg.

Totaal aantal vierkante meter bebouwing neemt af in aangepaste plan

Dit jaar nog komen de initiatiefnemers met diverse aanvragen voor vergunningen. Voorbeeld hiervan is de omgevingsvergunning voor de bouw. Volgens de huidige planning gaat dit jaar de bouw van de eerste onderdelen van het gezondheidspark van start. HPG Hilversum start dit jaar met de bouw van de woningen. Merem treft voorbereidingen op de bouw van de Mytylschool en in oktober start de bomenkap en aanpassingen op het terrein.

Het plan voor een gezondheidspark in Monnikenberg bestaat al jaren. In 2013 zei de gemeenteraad hier unaniem ja tegen. De vier partners hebben achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen. Doordat Tergooi en Merem hebben gekozen voor gefaseerde nieuwbouw moest het bestemmingsplan worden geactualiseerd. Deze beslissing leidde tot aanpassingen in de zorg- en woningbouwplannen. Afgelopen februari zijn de initiatiefnemers met de inhoudelijke wijzigingen gekomen op het masterplan.

Het gemeentebestuur mag dan akkoord zijn, maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad. Op woensdag 27 september moeten de 37 raadsleden de knoop doorhakken tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces.