De drempel om naar de peuterspeelzaal te gaan moet omlaag.
De drempel om naar de peuterspeelzaal te gaan moet omlaag. Foto: Pixabay

Sneller naar de peuterspeelzaal

HILVERSUM De overstap van de peuterspeelzaal naar de basisschool moet vloeiender worden voor alle leerlingen. Om die zogeheten doorgaande leerlijn door te kunnen trekken, is een kwalitatieve impuls nodig. Het college van burgemeester en wethouders meent dat nu te hebben gerealiseerd in het onderwijskansenbeleidsplan 2018-2021.

Minder kinderen met een achterstand op de basisschool krijgen, doordat zij naar de voorschoolse opvang gaan. Dat is het doel van het onderwijskansenbeleidsplan (OKB), waarmee het college heeft ingestemd. De drempel om naar de peuterspeelzaal te gaan moet omlaag. Financieel gezien houdt dat in dat vanaf 1 januari 2018 de ouderbijdrage inkomensafhankelijk wordt. “Door de verlaging van de ouderbijdrage voor veel ouders en de vergoeding via het Kindpakket hoeft de ouderbijdrage geen drempel meer te zijn om gebruik te maken van de peuterspeelzaal”, aldus wethouder van Onderwijs Eric van der Want.

Op de peuterspeelzalen zelf veranderen er ook diverse zaken. Vanaf het nieuwe jaar mogen zij niet meer werken met vrijwilligers. Op iedere peuterspeelzaal moet twee betaalde professionals de kinderen begeleiden. Daar komt bij dat Hilversum stelt dat alle peuterspeelzalen VVE-gecertificeerd zijn (voor- en vroegschoolse educatie). Volgens de wethouder leidt deze bepaling tot extra kwaliteit bovenop de wettelijke vereisten. Als alle peuterspeelzalen aan dezelfde eisen voldoen, dan kunnen de peuters, ook als ze meer begeleiding nodig hebben, vanaf 2018 overal terecht.

Van der Want meldt dat dit plan tot stand is gekomen met de betrokken aanbieders. Dat zijn kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, schoolbesturen, bibliotheek en Jeugd en Gezin.