De NTR is gevestigd in een markant gebouw op het Mediapark.
De NTR is gevestigd in een markant gebouw op het Mediapark. Foto: Karin van Leeuwen

Waarom heeft Hilversum als enige gemeente een vierkante televisietoren?

De tochten, vooral die door de natuur gaan, van Fietsgilde 't Gooi zijn in trek. Maar ook een ritje door omroepland is zeer de moeite waard.

HILVERSUM Met een sierlijke zwaai stapt Pieter Hoogenraad op zijn Gazelle. De gids van Fietsgilde 't Gooi rijdt voorop en wordt gevolgd door vier deelnemers. Hij stopt voor het kleurrijke Beeld en Geluid. Vertelt dat er tweeëntwintighonderd platen op het gebouw hangen. Op deze glazen panelen zijn televisie- en filmbeelden te zien. "Hier zien jullie de gouden koets," wijst Hoogenraad aan.

De meningen over het gebouw zijn verdeeld. Als dit kunst is, dan heeft het z'n doel gemist, vindt Rolf, een van de deelnemers. Het markante gebouw is het startpunt van de fietstocht Omroepgeschiedenis. Hoogenraad lepelt de nog jonge geschiedenis ervan met gemak op. Wordt onderbroken door een automobilist die stopt en zijn raampje opendoet. "Hee Pieter," zwaait hij joviaal. Het is een vaste deelnemer van de fietstochten. Maar vandaag even niet. "Fijne zondag verder. Volgende keer ben ik er weer bij," belooft de groene Volvorijder en geeft een dot gas. Ja, beaamt de Gildegids, de tochten als worden gefietst door een harde kern. Deze zondag, de dag van een ritje langs de omroep, niet. Bijna alle deelnemers gaan voor de eerste keer mee. "Ik las in de over het Fietsgilde en deze tocht. Ik woon al jaren in Hilversum, maar heb hier nog nooit meegefietst," bekent Jan-Kees. Best gek, vindt hij, want hij samen met Rolf op vakantie is boekt hij altijd ritjes op de stalen ros. "We zijn onlangs in Nice geweest. Doen we ook een fietstocht. Je ziet gelijk zoveel van de stad."

Deelnemer Meindert is de enige die niet uit Hilversum komt; hij woont in Naarden maar is zeer geïnteresseerd in alles wat met omroepen heeft te maken. Komt mooi uit want Hoogenraad kan er veel en geanimeerd over vertellen. Zo legt hij dat dat Hilversum omroepstad is geworden dankzij de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF). En dat Hilversum de enige gemeente is waar de televisietoren vierkant is in plaats van rond. "Dat hebben we te danken aan de schoonheidscommissie die in 1973 ervoor pleitten dat de mast moest passen bij het raadhuis dat ook vierkant is," verklaart Hoogenraad. En kijk naar het gebouw waarin vroeger de Wereldomroep huisvestte en nu AVROTROS onderdak heeft. Waar lijkt het op? Precies: het heeft de vorm van een vliegtuig. Het groepje fietst door naar het Muziekcentrum van de Omroep. Hoogenraad maakt voor het beeld Ot en Sien een foto van de deelnemers. Voor Facebook. Bij het AKN-gebouw komt er abrupt een einde aan de fietstocht; de regen komt met bakken uit de lucht. In de foyer van het pand vertelt de gids wat de deelnemers nog te wachten stond. Want geen van hen ziet het zitten verder te fietsen.

Rolf, Jan-Kees en Gildegids Pieter.