Achter het grote scherm hangt nog de rails van het oude theater.
Achter het grote scherm hangt nog de rails van het oude theater. Foto's: Bastiaan Miché

Filmfestival op zoek naar nieuw onderkomen

De komst naar Hilversum is goed geweest voor het Scenecs Filmfestival. Dat is als 'n malle gegroeid. Nu moet een nieuw pand gevonden worden.

HILVERSUM Op het bureau in het kantoor liggen brochures van diverse lege kantoorpanden. De verhuisdozen staan klaar. Sommige zijn al ingepakt. De attributen die straks meegaan naar de nieuwe locatie zijn gelabeld. Bij Scenecs staat alles al in de steigers om te kunnen verhuizen. Enige probleem is dat er nog geen nieuwe locatie in Hilversum gevonden is.

Tot uiterlijk 1 oktober is de Herenstraat 12, de oude Citybioscoop, het onderkomen van ATP Studios en het Scenecs Filmfestival. Daarna gaat Eliza Vastgoed aan de slag met het pand (zie voorpagina). Directeur Arya Tariverdi en zijn crew zijn druk bezig met bezichtigingen van bedrijfsgebouwen in Hilversum, want de wens is om in Hilversum te blijven. In 2015 is Tariverdi met zijn bedrijven vanuit Amersfoort gekomen. Deze stap is zeker voor zijn internationale filmfestival gunstig geweest. “Dat heeft ons veel goeds gebracht op het gebied van steun en mogelijkheden van nieuwe samenwerkingen. Hilversum past goed bij onze filosofie en doelstellingen”, meldt Tariverdi.
Tariverdi heeft pogingen ondernomen om in de oude City te kunnen blijven zitten en er een mediamieke en culturele broedplaats van te maken. Lang was het ook de wens van de gemeente en de politiek om het Herenplein en de nabije omgeving om te toveren in een Hilversums cultuurplein. Inmiddels is hiervoor de Kerkbrink in beeld. Maar de onderhandelingen liepen stuk, waardoor de directeur op zoek moet naar iets anders.

Met pijn in het hart verlaat hij het gebouw dat sinds 1937 een bioscoop is; ook al is de datum van 1 oktober 2017 tijden bekend. Daarvoor was het een theater. Dat is nu nog terug te zien in het pand. Tariverdi vertelt dat achter het grote scherm in Zaal 1 bijvoorbeeld de rails van het theatergordijn zichtbaar is. "Het is superjammer dat dit pand verdwijnt. Het heeft veel nostalgische waarde. Wij hebben meerdere pogingen gewaagd om het te behouden."

Hoewel er best veel leegstaat in Hilversum is het een moeilijke zoektocht. Het liefst blijft hij met zijn bedrijven in het centrum; dichtbij de Vue bioscoop en Filmtheater Hilversum. Dat zijn de plekken waar Scenecs tijdens het festival de films laat zien. Wat dat betreft is de Herenstraat ideaal. Vestigen in het centrum betekent vaak wel een hogere huur. Daarnaast heeft Tariverdi best wat vierkante meters nodig. Hij heeft kantoor- en opslagruimte nodig en een ruimte waar hij zijn professionele studio voor de Scenecs Campus kwijt kan. "Het loopt nu. We zijn bezig met bezichtigingen. Het komt wel goed", weet Tariverdi zeker.

Scenecs moet de Herenstraat 12 verlaten.