Er wordt ambtelijke capaciteit vrijgemaakt voor onder meer een Regenboogagenda.
Er wordt ambtelijke capaciteit vrijgemaakt voor onder meer een Regenboogagenda. Foto: André Verheul

Genderneutraal beleid onderwerp van gesprek

HILVERSUM Met een LHBTI-ambtenaar en een regenboogagenda timmert Hilversum hard aan de weg om sociale acceptatie van deze gemeenschap te bewerkstelligen. Daar hoort ook een genderneutraal beleid bij, zo merkt de gemeente op, en dat heeft nu de aandacht binnen het raadhuis.

Vorige week berichtte de NOS dat tientallen gemeenten bezig zijn met het maken van genderneutraal beleid. Amsterdam heeft hierin de voortrekkersrol. In de hoofdstad kunnen ambtenaren gebruik maken van neutrale aanspreekvormen. Meer gemeenten, waaronder Hilversum overwegen dit voorbeeld te gaan volgen. De laatste tijd is de discussie in Nederland behoorlijk opgelaaid. Zo is de NS bijvoorbeeld gestopt met 'dames en heren'. Via de speakers klinkt alleen nog de aanspreekvorm 'reizigers'.

Ook de gemeente Hilversum maakt werk van genderneutraal beleid. In het raadhuis wordt nagedacht over genderneutrale maatregelen. "Het is onderwerp van gesprek", zo meldt een gemeentewoordvoerder na een gesprek met de lokale LHBTI-werkgroep. Deze afkorting staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekseconditie. Sinds mei is Hilversum officieel een Regenbooggemeente. Daar hebben SP, Hart voor Hilversum en D66 politiek gezien het voortouw voor genomen. In november vorig jaar kwam dit voor het eerst ter sprake in de politieke arena. Met de nieuw verworven status maakt de gemeente werk van de bevordering van de sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid van deze groep.

Agenda
Een LHBTI-werkgroep komt inmiddels iedere twee weken bijeen met als doel gelijke kansen te creëren. Zij houdt zich ook bezig met genderneutraliteit en het zichtbaar maken van LHBTI-beleid in Hilversum. Vorige maand zijn in de raad concrete stappen gemaakt. De motie 'Regenboogagenda Hilversum' kreeg steun van alle raadsleden. Dat betekent dat Hilversum nu een LHBTI-ambtenaar krijgt. Deze gaat zich het komende jaar één dag per week met dit beleid bezighouden en er wordt een regenboogagenda uitgewerkt.
"Wie A zegt, moet ook LHBTI zeggen", waren de inleidende woorden van Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum. "Het is goed dat je als Regenbooggemeente de vraag kan beantwoorden: waar blijkt dat dan uit? Wij gaan ambtelijke capaciteit vrijmaken voor een regenboogagenda. Dat is een goed idee", aldus wethouder Wimar Jaeger tijdens de laatste raadsvergadering.