Bewoonsters Marit van Waveren en Inge Dikken hebben met hulp van Jelle Harder en Karin Walters een bezwaarschrift ingediend.
Bewoonsters Marit van Waveren en Inge Dikken hebben met hulp van Jelle Harder en Karin Walters een bezwaarschrift ingediend. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw HOV-verzet van bewoners Anthony Fokkerweg

De strijd is pas gestreden als de dikke dame haar lied zingt. Dus blijven de bewoners in Oost, met enige tegenzin, strijden tegen de HOV-weg in hun buurt en de kap van 380 bomen.

HILVERSUM Niet geschoten is altijd mis. Daarom laten bewoners van de Anthony Fokkerweg weer van zich horen. Zij zien nut en noodzaak van de Verlegde Weg over Anna’s Hoeve nog altijd niet in. Zij zien nu al de leefbaarheid van hun omgeving achteruit gaan. Als er straks dan ook nog eens 380 bomen verdwijnen voor en naast hun deur dan wordt het allemaal nog slechter. Vandaar dat zij een bezwaarschrift hebben ingediend.

Volgens de planning van de gemeente moeten in het tweede deel van volgend jaar 380 bomen gekapt worden om zo de HOV-busbaan te kunnen realiseren, die van de Minckelersstraat rechtsaf gaat naar de Anthony Fokkerweg, langs of over het speelveld, doorloopt tot het spoor, waar het doorgaat richting Baarn. Dat de kapvergunning zo vroeg is aangevraagd en inmiddels is verstrekt, heeft te maken met de bouwweg die er komt.

Dinsdag zijn de opgehaalde handtekeningen in de straat tegen de kap van de bomen en het uitvoerige bezwaarschrift afgegeven in het stadskantoor. Twaalf kantjes telt het bezwaarschrift, waarin in zestien punten wordt uitgelegd dat de komst van het HOV-tracé en het moeten verdwijnen van bijna 400 bomen voor dit deel van het plan onnodig is.

Een van de belangrijkste bezwaren heeft te maken met de ecologie. Volgens de bezwaarmakers heeft de gemeente Hilversum geen beoordeling gemaakt van het effect van de geplande kap op de huidige planten en dieren die daar nu leven. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en Velbeleid zitten hier voorwaarden aan vast. Ecologisch onderzoek en compensatieplan ontbraken toen de stukken ter visie lagen. "Hiermee is het besluit onrechtmatig", is te lezen als eerste punt in het bezwaarschrift.

Zo is er volgens de bezwaarmakers, die hulp hebben gehad van oud-voorzitter Jelle Harder van de Vereniging tot behoud van Anna's Hoeve en raadslid Karin Walters van Hart voor Hilversum, nog meer niet nader onder de loep genomen. In het bezwaarschrift vragen zij of er nader ecologisch onderzoek is gedaan naar de effecten van de nieuwe afslag - in de hoek van de Anthony Fokkerweg en Mussenstraat. Door deze knik in het tracé moeten nog meer bomen verdwijnen. Dit blijkt de vliegroute van vleermuizen te zijn, waaronder de beschermde dwergvleermuis. Bij het uitblijven van vervolgonderzoek of compensatie voor het leefgebied had de kapvergunning nooit afgegeven mogen worden.

Tevens kaarten de bewoners aan dat de noodzaak van het verleggen van de weg nooit nader bekeken is. Ook heeft zij de nodige procedurele bezwaren. Zo was de aanvraag van de vergunning misleidend en onduidelijk, is de brief over de kapwerkzaamheden beperkt verspreid in de wijk en zijn bewoners onvolledig geïnformeerd door de gemeente. Dat er een bouwweg komt op de Anthony Fokkerweg zou niet goed verteld zijn.

Ecologisch onderzoek ontbrak toen de stukken ter visie lagen

De bewoners willen de weg niet voor hun deur hebben. Zij hopen nog steeds dat het plan van tafel gaat en daarmee ook de bomenkap. Als het allemaal toch mocht doorgaan, dan willen zij dat Hilversum de bomenkap compenseert in hun omgeving. Op grond van de APV en het Velbeleid moet er een herplantplan komen van zo'n 122.000 euro. In overleg met de buurtbewoners moet er nieuw groen voor terug komen in de eigen wijk.

Diverse buurtbewoners hebben hernieuwde energie gevonden om zich tegen de bomenkap te verzetten. Velen zijn tegen de verlegde weg en de bijbehorende bomenkap, maar bewoners hebben niet veel fiducie in een goede afloop. De teneur is dat de gemeente hun argumenten en bezwaren aanhoort en dan toch kiest voor het eigen uitgestippelde pad.
Zo is het in het recente verleden ook steeds gegaan. Tot eind 2014 was er ook geen sprake van een nieuwe weg. Hilversum was dat helemaal niet van plan totdat wethouder Floris Voorink toch met een voorstel kwam de weg te verleggen. Als argumentatie gaf hij aan dat het beter is voor de recreatie en ecologie. Daarnaast waren ook HOV-partners Laren, de provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat voorstander. In de laatste weken van 2014 en de eerste van 2015 hielden de bewoners van Oost een petitie om de politiek ervan te overtuigen dat het een slecht plan was. Een meerderheid van de raad stemde voor.

"We zijn zo gedemotiveerd geraakt door die hele HOV", zegt bewoonster Inge Dikken. "De frustratie is groot. Het leeft heel erg in de buurt. Bewoners zijn boos, ook veel wandelaars die ik spreek. Het is verschrikkelijk wat hier gaat gebeuren." Met een nieuwe en drukke weg voor de deur vrezen zij onder andere meer overlast, vermindering van het woongenot en de leefbaarheid. "We zien nu al minder vogels in de tuin. Ook zien we minder egels en padjes in Anna's Hoeve. Als straks die bomen weg zijn, dan zien we vast ook de grote bonte specht, waar we zo gek op zijn, waarschijnlijk niet meer terug."