Rick van Doorn krijgt maandag zijn laatste inenting.
Rick van Doorn krijgt maandag zijn laatste inenting. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse 'vleermuisjongen' was bang dat hij dood ging

De 12-jarige Rick van Doorn verkeerde korte tijd in levensgevaar nadat hij enkele weken terug was gebeten door een vleermuis.

HILVERSUM Bij de GGD staat hij inmiddels bekend als 'die vleermuisjongen'. De 12-jarige Rick van Doorn uit Hilversum heeft inmiddels vier van de vijf inentingen gekregen tegen hondsdolheid. Inmiddels is de rust in huize Van Doorn wel weer teruggekeerd, maar - zo zeggen de familieleden zelf - 'het blijft griezelig'.

"Ik ben gebeten door iets zo groot als mijn hand", zei Rick op een zondagmiddag tegen zijn moeder Annemiek in het bos bij Hilversum-Oost. Hij was daarvoor aan het spelen en in een boom geklommen. Zijn moeder Annemiek trof vier kleine tandafdrukjes op zijn scheenbeen en direct gingen zij naar Tergooi in Hilversum.

Maar in plaats van direct actie ondernemen volgde iets wat Annemiek van Doorn omschrijft als 'van het kastje naar de muur gestuurd worden'. Vanuit Hilversum werden zij doorgestuurd naar de huisartsenpost in Blaricum. Daar kregen Rick en Annemiek te horen dat het allemaal wel mee zou vallen. "Maar eenmaal thuis werd ik weer gebeld door een arts", vertelt de Hilversumse boos. "Of ik met spoed terug wilde komen. Waarom zeggen ze dat dan niet meteen?"

Het bleek nog veel dramatischer. Rick moest binnen 24 uur na de beet - inmiddels was er al een aantal uur verstreken - zijn eerste inenting krijgen, anders zou hij in quarantaine moeten. Bovendien moest het antivirus ergens anders vandaan komen. Maandagmorgen vroeg hoorde Annemiek het verlossende bericht en snel daarna kreeg de jonge Hilversummer zijn eerste prikkie.

Maar zijn moeder vertelt dat zij die eerste avond nauwelijks een oog dicht deed. "'Blijf ik nog wel leven', vroeg hij aan mij. Ik voelde me echt genomen door het ziekenhuis. Bij de eerste hulp in Hilversum hebben zij echt een grote fout gemaakt. Mijn zoontje had dood kunnen gaan. Het had heel anders kunnen aflopen."
Hoewel de rust weer enigszins terug is, blijft het griezelig, vertelt Annemiek. Zo mag haar zoon de komende tien jaar niet worden gebeten door een kat of hond, anders is het opnieuw foute boel. "Maar zijn arm irriteert nog wel heel erg. En hij is ongelooflijk moe van die inentingen. Ik ben wel blij dat we niet op vakantie zouden gaan. Die had ik dan moeten cancellen."

Van Doorn weet nog niet of zij een klacht in gaat dienen bij het ziekenhuis. Een woordvoerder van Tergooi nodigt haar uit dit wel te doen, zodat exact kan worden uitgezocht of en zo ja er iets is misgegaan. Toch meldt hij in een eerste reactie dat het slachtoffer terecht is doorgestuurd naar de huisartsenpost in Blaricum. Dat is in Nederland immers de normale gang van zaken.

Toch kan hij zich voorstellen dat van Doorn zich van het kastje naar de muur gestuurd voelde. "Mensen zijn geneigd om bij een incident - en een vleermuis beet komt al zelden voor - naar de spoedeisende hulp te gaan."

'Bij de eerste hulp in Hilversum hebben zij echt een grote fout gemaakt'