Onderzoek is uiterst serieus opgepakt door de burgemeester.
Onderzoek is uiterst serieus opgepakt door de burgemeester. Foto: Bastiaan Miché

'Zo gaat men in Hilversum om met klokkenluiders'

HILVERSUM “Zo gaat men in Hilversum om met mensen die hun nek uitsteken om klokkenluider te worden”, zo meldt Roland van den Akker vanaf zijn vakantieadres. Samen met John Tammer, ook partijbestuurder van de politieke partij Hilversum1, vindt hij dat burgemeester Pieter Broertjes zich niet aan de procedure houdt nadat zij melding hebben gemaakt van de integriteitsschending van Hans Roos.

"De procedure moet echt anders", meent Van den Akker. "Als je ambtenaar bent kan ik het je alleen maar aanraden om nooit een dergelijke melding te doen, hoewel hij daar wettelijk toe verplicht is. Die wordt vermalen in deze procedure." Boos zijn ze op de burgemeester. Het tweetal voelt zich helemaal niet serieus genomen door Broertjes, die onderzoek doet naar politicus Hans Roos. “Hoe ga je om met melders is een van onze kwesties”, aldus Van den Akker. In dit geval worden ze doodgezwegen, zwart gemaakt, gedemoniseerd en in diskrediet gebracht. Zo ervaren de twee Hilversummers het proces van de afgelopen vijf maanden.

Aangifte
In maart kwam de zaak aan het rollen. Van den Akker en Tammer voelden zich na lange interne strubbelingen binnen Hilversum1 genoodzaakt de vermeende integriteitsschending van Roos aan te kaarten bij de burgemeester. In april is de melding daadwerkelijk gedaan. Sindsdien hebben de twee niets meer vernomen. Daarmee wordt de procedure niet gevolgd en blijft informatieverstrekking volledig uit. “Als je aangifte doet bij de politie heb je wel het recht om te weten wat er onderzocht wordt. Maar hier kennelijk niet”, zegt Van den Akker.

Groot mysterie
Zelfs hebben zij geen verslag gehad van het gesprek dat zij maanden terug hebben gevoerd met de burgemeester. “Hoe kunnen we nu controleren of de aard van onze melding goed is overgekomen?”, is de vraag die wordt opgeworpen. "Wij weten niet wat van de melding genotuleerd is en evenmin wat in het vooronderzoek onderzocht is. Ook het rapport van bevindingen kennen we nog niet. Het is allemaal een groot mysterie." De gemeente meldt dat in het gesprek gevraagd is of de melders hun melding op papier te zetten en het schriftelijk in te dienen. Dat hebben zij gedaan per mail. Deze mail is het uitgangspunt geweest van het onderzoek.

Naast het gevoel van een aandienende doofpotaffaire voelen de melders zich gedemoniseerd. In april zei de burgemeester in het tweewekelijkse televisiegesprek met HilversumsNieuws en GooiTV dat hij het een slechte zaak vond dat de zaak al uitgebreid in de media was behandeld nog voordat het onderzoek was begonnen. De geheimhouding was geschonden. “Dat was de absurditeit ten top”, aldus de partijbestuurder. “Ons is nooit geheimhouding of vertrouwelijkheid verzocht. Wij hebben ook niet als eerste de media benaderd. Daarom voelen wij ons door u op meerdere punten beschadigd."

Verwachting
Momenteel is een feitenonderzoek gaande naar de vermeende schending van integriteit van Hans Roos, zo laat de gemeente weten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er geen termijn staat voor een integriteitsonderzoek. Wel is de verwachting dat het onderzoek binnenkort klaar is. Een gemeentewoordvoerder schetst desgevraagd het proces van de laatste maanden. Hierbij is volgens de procedure van 'Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers' gevolgd. Tussentijdse rapportages aan de melders is hierbij niet nodig.

“Naar aanleiding van de melding is een vooronderzoek ingesteld. Hierna is een rapport van bevindingen opgesteld en voorgelegd aan het presidium. Het presidium heeft ingestemd met de onderzoeksopdracht en besloten om een feitenonderzoek, een diepgaander vervolgonderzoek, in te stellen. Dit feitenonderzoek loopt nog. Er staat geen termijn gaat voor het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. We hopen en gaan ervan uit dat het onderzoek zo snel mogelijk is afgerond", aldus de woordvoerder. Tevens wordt vanuit het raadhuis benadrukt dat het onderzoek uiterst serieus is opgepakt.