Voordat de kransen en rouwstukken werden gelegd bij het monument klonk het Wilhelmus op de Noorderbegraafplaats.
Voordat de kransen en rouwstukken werden gelegd bij het monument klonk het Wilhelmus op de Noorderbegraafplaats. Foto: Bastiaan Miché

Verhalen blijven doorgeven aan jongere generaties

De geschiedenis van jouw volk kennen is ook weten wie jij zelf bent. Daarom was dinsdag de oproep om de historie door te blijven geven.

HILVERSUM Het delen van de verhalen van ruim zeventig jaar terug is belangrijk. Doorgeven betekent nooit vergeten en weten wat jouw achtergrond is. Dat was dinsdag de belangrijkste boodschap van de regionale Nederlands-Indië-herdenking in Hilversum.

Paraplu's en doorschijnende poncho's zijn er dinsdagmiddag in overvloed op de Noorderbegraafplaats. De plek waar jaarlijks stil wordt gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Bij de ingang worden plastic zakken uitgedeeld, die op de natte klapstoelen gelegd kunnen worden. Het koor en de sprekers zijn droog. Zij zitten onder twee overkappingen.

"Het is jammer van het weer. Maar onze ouders en grootouders hebben door en weer en wind moeten strijden. Dit weer is slechts een kleine druppel", aldus Max Wattimena, dirigent van het Moluks gemengd koor, over de ontberingen die de Nederlandse Indische mensen tussen 1940-1945 (Jappenkampen) en 1945-1949 (Bersiap) hebben moeten doorstaan.
Tevens gaf hij aan dat de historie moet worden doorverteld. Veel Molukse mensen kennen hun eigen geschiedenis niet. Daar moet verandering in komen, meldde Wattimena. "Wij zijn ervoor verantwoordelijk om de verhalen over te dragen. Onze geschiedenis wordt niet doorverteld op scholen. Van die onbekendheid hebben Indische mensen last. Veel kinderen kennen hun geschiedenis niet, en dat geldt ook voor veel van hun ouders."

Namens de regio Gooi en Vechtstreek sprak de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart-Bloch. Zij haalde het thema van dit jaar aan: verhalen over leven. Vooral persoonlijke verhalen kwamen aan bod. De documentaires van Kent Hanson, ceremoniemeester van de herdenking, en Fred Pangemanan, zijn daar goede voorbeelden van. Voor de herdenking waren de beelden over de vader van Hanson en de gesprekken die Pangemanan hield met vier dames van de tweede generatie te zien in het Apostolisch Genootschap.

Ook sprak De Zwart-Bloch over de importantie van het doorgeven van de verhalen en het verleden, opdat nooit vergeten wordt. Maar ook dat de geschiedenis betekenis krijgt voor de huidige en de volgende generaties. "De verhalen van toen zijn nu van onschatbare waarde en geven de geschiedenis een gezicht."

Zowel de Blaricumse burgemeester als Pangemanan gaven aan dat er wel een grote maar aan het doorgeven kleeft. Dat is het grote zwijgen, zoals Adriaan van Dis dat heeft genoemd, van de generatie die de Jappenkampen en/of Bersiap hebben meegemaakt. "Voor mijn documentaire ging ik op zoek naar de tweede en derde generatie. Maar die zijn moeilijk te vinden. Dat komt door onze ouders die amper of niets vertelden", zei Pangemanan voor de twee minuten stilte en de kransleggingen.

'Veel Molukse kinderen kennen hun geschiedenis helemaal niet'