De A27 bij Hilversum is deels een grote zandvlakte.
De A27 bij Hilversum is deels een grote zandvlakte. Foto: Bastiaan Miché

Maatregelen tegen verkeersdrukte bij klus A27/A1

HILVERSUM De werkzaamheden op de A1 en A27 zijn inmiddels in volle gang. De A27 tussen Eemnes en Utrecht - bij Hilversum dus - is nagenoeg klaar voor een extra rijstrook. En omdat de vakantieperiode voor veel automobilisten er alweer op zit, neemt door de klus de drukte/filevorming alweer toe. Rijkswaterstaat neemt daarom verschillende maatregelen.

'Slim op de A27' is één van de maatregelen. Doel is automobilisten die regelmatig in de spits op de A27 rijden, te verleiden de spits te mijden. Dit kan door bijvoorbeeld voor of na de spits te vertrekken, thuis te werken of de auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te nemen. De periode loopt van 4 september 2017 tot en met 25 februari 2018.

De deelnemers zijn geselecteerd aan de hand van een verkeersonderzoek dat van 29 mei 2017 tot en met 21 juli 2017 op de A27 heeft plaatsgevonden. Gegevens uit het onderzoek leverde informatie op over hoe vaak automobilisten de A27 passeerden gedurende vier aaneengesloten weken. Automobilisten die voor deelname in aanmerking komen, krijgen een brief. 'Slim op de A27' werkt volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De gegevens van de deelnemers worden vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor dit project, benadrukt Rijkswaterstaat.
Deelnemers ontvangen een geldelijke beloning voor maximaal drie maanden wanneer zij van 6.30 uur en 9.30 uur de A27 tussen Stichtse Brug en Utrecht-Noord en de N417 tussen Hilversum en Utrecht-Noord mijden. Als automobilisten na drie maanden de ochtendspits blijven mijden, ontvangt men nog eens drie maanden spaarpunten.

Deze spaarpunten ontvangen de deelnemers ook als zij de A27 tussen Eemnes en Stichtse Brug mijden in de avondspits, tussen 15.30 uur en 18.30 uur. De punten kunnen ingewisseld worden voor kortingen en producten. Kijk ook op www.slim-op-de-A27.nl.
Het knooppunt A27/A1 geldt al jarenlang als groot hoofdpijndossier. Iedere ochtend- en avondspits staat het verkeer er muurvast. De twee rijkswegen zijn echter van cruciaal belang voor de regio en voor het verkeer dat vanuit het zuiden, oosten en noorden van Nederland naar de Randstad gaat. Daarom worden de A27 en de A1 tussen Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en aansluiting Bunschoten-Spakenburg verbreed. Zo kan het verkeer straks beter doorrijden en worden de verschillende regio's beter bereikbaar. De werkzaamheden zijn eind volgend jaar (als het goed is) afgerond.