Wim Bos:
Wim Bos: "We doen allerlei oefeningen." Foto: Bastiaan Miché

Blij met nieuw onderkomen, maar de Lelie voelde toch meer als thuis

De Gooi en Eembode gaat deze zomer langs bij enkele activiteiten die door de brand in de Lelie naar een andere locatie moesten uitwijken.

HILVERSUM Hij wist de dag na de brand in wijkcentrum de Lelie nog net een aantal werken en materialen te redden. Toch moesten ook cursusleider Wim Bos en de deelnemers van de open tekentafel een andere locatie zien te vinden voor hun wekelijkse bijeenkomst. "Het is zonde dat we niet meer in dat gebouw zitten."

Kortenhoever Bos (70) en de beginnende kunstenaars - soms zijn het er twee, dan weer zeven - komen tegenwoordig iedere donderdagmorgen bijeen in zorgcentrum De Egelantier. En daar gebeurt en ontstaat van alles, zegt Bos. "We doen allerlei oefeningen: maken collages, dan tekenen we weer bladeren."
Sommige deelnemers zijn een beetje in de war, anderen weer langdurig werkloos. Toch krijgt Bos ook regelmatig bezoek van wat de maatschappij vindt 'normale' mensen. "En al die verschillende mensen maken het leuk om dit werk te doen. Veel van de oefeningen die ik geef op achttien basisscholen in Rotterdam, waar ik kunst en cultuur net zo belangrijk probeer te maken als rekenen, pas ik ook hier toe."
Op zich bevalt De Egelantier Bos prima. Toch mist hij wel het oude buurthuis aan de Leliestraat. "Dat was echt een huis. Ons eigen gebouw. Daar mocht alles. We zaten daar al jaren. Echt zonde dat we niet meer in dat gebouw zitten. Het is belangrijk dat er snel weer een buurthuis komt."

Enkele werken een dag na de brand.
De felle brand in de Lelie.