Het Dutch Drone Festival is volgens Ingrid Geul een goed voorbeeld van een vernieuwend evenement in Hilversum.
Het Dutch Drone Festival is volgens Ingrid Geul een goed voorbeeld van een vernieuwend evenement in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Het Stadsfonds is inmiddels geland in Hilversum

Een actieve plaats, waar altijd wat te doen is. Stadsfonds Hilversum helpt bij het opzetten van projecten. En dat gaat steeds beter.

HILVERSUM Met enige scepsis werd het Stadsfonds Hilversum in 2015 geïntroduceerd. Had Hilversum zo'n fonds wel nodig? Twee jaar later blijkt het Stadsfonds goed geland te zijn, zo meent stadsfondsmanager Ingrid Geul. De grote taak die nu voorligt, is in de nabije toekomst werken aan het vergroten van de bekendheid.

Steeds meer ondernemers die een project willen beginnen, weten het bureau van Geul van te bereiken. "Waar ik vroeger drie of vier aanvragen in de maand had zijn dat er nu acht tot tien. Dat is echt een groot verschil", geeft de stadsfondsmanager aan. Het lijstje waaraan het fonds inmiddels heeft bijgedragen is lang. Hilversum City Run, de Melkhuisje Masters, Coderdojo Hilversum, Dudok in Concert, herkenbaarheid van het Arenapark, het Scenecs Filmfestival, onderzoek zonnepanelen op bedrijfspanden, Solar laadpaal in het Rotorgebied, TedX Hilversum en quickscan toekomstvisie Gijsbrecht van Amstelstraat zijn slechts enkele voorbeelden. Het geeft meteen aan hoe divers de projecten zijn: van klein (specifieke gebieden) tot aan groot (Hilversum breed).

Er komt duidelijk meer Schwung in Hilversum. Steeds meer Hilversummers zien en merken dat er meer gebeurt in hun woonplaats. Dat hoort Geul steeds vaker. Dat is ook de doelstelling van het Stadsfonds. "Bewoners en ondernemers moeten trots zijn op wat er hier gebeurt." Daarnaast moet de reuring zorgen voor een ondernemende gemeente. Dat moet leiden tot meer klanten, bezoekers, stageplekken en leer-werktrajecten, maar ook tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Bedrijven en ondernemers moeten zich willen vestigen in een gemeente waar veel activiteit en positiviteit is.

Het Stadsfonds ondersteunt innovatieve en bijzondere projecten en evenementen, die echt iets toevoegen aan Hilversum, en ook de komende jaren op de agenda gezet kunnen worden. Dat 't Melkhuisje haar tennistoernooi nieuw leven heeft ingeblazen is een goed voorbeeld. Maar ook noemt zij de uitbreiding van het Dutch Drone Festival (van 8 tot en met 10 september) met een drone filmfestival op vrijdag 8 september in de Vue cinema. Dit nieuwe onderdeel voegt weer iets toe aan het festival dat vorig jaar voor het eerst gehouden werd. Samenwerking tussen bedrijven en organisaties is ook waar Geul naar op zoek is. Eind september verzorgen het Mediapark en het Scenecs filmfestival een drive-in bioscoop op het Mediapark. Hun bundeling van krachten en ideeën heeft tot dit resultaat geleid.

"Vergeet niet dat het geld beschikbaar is voor de ondernemers", meldt de stadsfondsmanager. "Het is niet zo dat ze even hun hand op kunnen houden, want ze moeten wel aan de voorwaarden van het Stadsfonds voldoen." Zo geeft het fonds nooit het hele bedrag. De aanvrager moet zelf ook voor andere geldstromen zien te zorgen om het project te kunnen realiseren.
Hoe komt het Stadsfonds aan het geld? De gemeente int het geld uit de heffing van de ozb op niet-woningen. Deze euro's komen in een fonds terecht, waar de ondernemers aanspraak op kunnen maken. Hilversum is opgedeeld in zestien zogeheten fondsgebied. Ieder deelgebied heeft een eigen budget waar het gebruik van kan maken. De stadsfondsmanager helpt onder andere met de aanvragen en evalueert. Het bestuur van het fonds beoordeelt of een project kan rekenen op een financiële bijdrage.

Voor de komende tijd gaat Geul zich focussen op de kwaliteit van de aanvragen. Meer bekendheid verwerven dat het fonds er is voor ondernemers is een andere prioriteit. Hoe dat gedaan moet worden, legt zij in september uit. Dan zijn de resultaten van het onderzoek naar het Stadsfonds bekend.

Het Stadsfonds ondersteunt innovatieve en bijzondere projecten