Vorig jaar trokken de Open Studio Dagen 30.000 bezoekers. Dat was een record.
Vorig jaar trokken de Open Studio Dagen 30.000 bezoekers. Dat was een record. Foto's: Bastiaan Miché

De internationale ambities van de Dutch Media Week

De Dutch Media Week is inmiddels veel meer dan een kijkje in de keuken van de in Hilversum gevestigde media. Het evenement is nog lang niet uitontwikkeld.

HILVERSUM De rek is er nog lang niet uit voor de Dutch Media Week. Directeur Herman Dummer verwacht van 6 tot en met 13 september 50.000 bezoekers te mogen verwelkomen in Hilversum. En daar blijft het niet bij, want het evenement heeft internationale ambities. Die moeten de komende jaren gestalte gaan krijgen.

Voorzichtig begint de Dutch Media Week daar al mee. Nieuw op het programma van deze tweede editie, de bredere opvolger van de Open Studio Dagen, is de Mobile Movie Days. Vanaf woensdag 6 september wordt er meerdere dagen aandacht besteed aan films en documentaires die met de mobiele telefoon zijn gemaakt. Dit idee is afkomstig van Ruud van Gessel. De workshops en masterclasses vinden plaats in Museum Hilversum. Voor dit evenement komt Ruben Kazantsev naar Hilversum. Hij is degene die zes jaar terug al is gestart met een iPhone Filmfestival in de Verenigde Staten.

Dit is de eerste aanzet tot een internationaal evenement. De naam Dutch Media Week bekt natuurlijk ook al anders dan de Open Studio Dagen. Hoe en wanneer het mediafestival in Hilversum precies het internationale etiket krijgt opgeplakt, weet Dummer niet. Dat het op den duur een internationaal karakter krijgt, is wat hem betreft een zekerheid.

Verder groeien is wat Dummer voor ogen heeft. Inmiddels heeft hij in samenwerking met de gemeente een vijfjarenplan opgesteld, weet hij zich voor de komende drie jaren financieel gesteund door Stadsfonds Hilversum en ziet hij nog altijd mogelijkheden om het jaarlijks terugkerende evenement door te laten ontwikkelen. "Het Mediapark en Hilversum zijn groot. Het is bij de Open Studio Dagen ook nog echt niet dringen", aldus de directeur. Vorig jaar kwamen er bijna 30.000 mensen naar de Open Studio Dagen. Dat was een nieuw bezoekersrecord. Dit jaar zet Dummer in op een toename van 20.000 bezoekers gedurende de hele week.

De Dutch Media Week telt zo'n 80 participanten en kent zo'n 40 spots (evenementen). Steeds meer zaken vinden plaats buiten het Mediapark. De Vue bioscoop, Podium de Vorstin en het museum op de Kerkbrink zijn daar voorbeelden van. Ook hier zijn nog veel meer locaties mogelijk. Dummer noemt Gooiland en het raadhuis, waar in 2016 een aantal evenementen werd gehouden.

Vorig jaar was de eerste versie van de Dutch Media Week. Dummer is jaren bezig geweest met het opzetten van dit zevendaagse evenement. De Open Studio Dagen trokken altijd wel publiek, maar de directeur van de huidige Dutch Media Foundation merkte bij de deelnemers dat zij meer wilden doen dan alleen hun deuren opengooien voor het publiek. "Veel commerciële bedrijven gaven aan ook zaken te willen doen. Daarom is er nu een business-to-businessmodel bij gekomen. Toen is bij mij het zaadje gelegd voor de Dutch Media Week", vertelt Dummer over hoe hij tot een grotere opzet is gekomen.
Vroeger gingen de deuren van de studio's en de omroepen op het Mediapark twee dagen open. Een soort open huis van de media in Hilversum. Die lokale status is er tegenwoordig vanaf. Inmiddels is de Dutch Media Week een landelijk bekend zevendaags evenement en heeft Dummer internationale ambities. Verspreid over verschillende locaties vinden lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, congressen, debatten en festiviteiten plaats.

'Het is echt nog niet dringen bij de Open Studio Dagen'

Zo is in samenwerking met Kjeld Vosjan, centrummanager van Hilversum, een congres ontwikkeld over hoe retailers omgaan met media. Dit evenement vindt plaats op dinsdag 12 september. Nieuw is ook de uitreiking van de lokale-omroepawards. Voorheen was dat altijd in juni. Dat gebeurt nu tijdens de Dutch Media Week: op zaterdag 9 september om 17.00 uur op het Joop van den Endeplein. De aftrap van het mediafestival is woensdag 6 september met een lunchsessie bij Ziggo Sport in Studio 20. De nationale aftrap is die dag om 20.30 uur als de tweede editie van Dudok in Concert van start gaat.

Het dronefestival is dit keer weer onderdeel van de Dutch Media Week.