Er was veel politie op de been.
Er was veel politie op de been. Foto's: Bastiaan Miché

Gijzeling op Media Park in Hilversum was achteraf 'een levende oefening'

Burgemeester Pieter Broertjes vindt (nog meer) extra veiligheidsmaatregelen op het Media Park na de gijzeling vorige week niet noodzakelijk.

HILVERSUM Bij velen gingen de gedachten terug naar die donderdagavond in januari 2015 toen Tarik Z. de redactie van de NOS was binnengedrongen en het beeld lange tijd op zwart stond. "Daar gaan we weer", dacht ook burgemeester Pieter Broertjes toen hij hoorde van de gijzeling in het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep afgelopen week.

Broertjes was net aan het sporten toen hij op de hoogte werd gesteld van de gijzeling op de Bart de Graaffweg. Op de parkeerplaats van het pand had een man, die naar CNN wilde, een vrouw met een mes bedreigd. Hij dwong haar het gebouw waar 3FM in is gevestigd in te gaan en hield haar daar gegijzeld.

Anderhalf uur na de melding lukte het de massaal aanwezige politie om de man, 33 jaar uit Den Haag, te overmeesteren en te arresteren. Het slachtoffer is opgevangen en uit voorzorg nagekeken door ambulancepersoneel. Ze raakte niet gewond, maar was wel erg geschrokken. Ze kende de man niet.
Het openbaar ministerie meldde een dag later dat de man met de gijzeling zendtijd wilde afdwingen en alleen handelde. "De man heeft psychiatrische problemen", aldus een woordvoerder. "Het beeld is nu dat hij de zendtijd wilde gebruiken om boodschappen mee te delen die verband houden met zijn wanen."

Na de 'journaalkaping' van ruim twee en een half jaar terug is er op het open Media Park veel gedaan aan de veiligheid voor de 6.000 medewerkers. Zo staan de verschillende instanties nauw met elkaar in contact en is het voor kwaadwillenden haast onmogelijk om een redactie lastig te vallen. Volgens Broertjes is de gijzeling van nu het bewijs dat die maatregelen inderdaad goed zijn geweest voor die veiligheid.
Toch blijft het opmerkelijk dat een verward iemand zomaar het voor velen interessante terrein op kan en zo veel paniek kan veroorzaken. Broertjes denkt er echter niet aan om van het mediapark een fort te maken. "Als iemand met een mitrailleur of in dit geval een mes komt, sta je als beveiliger altijd op achterstand. Nu is er goed, snel en adequaat gereageerd en kun je achteraf spreken van een levende oefening. Chapeau."
Drie verdiepingen hoger zat 3FM-medewerker Marieke Hartman tijdens de gijzeling lange tijd vast in het gebouw. Eenmaal buiten staat zij de massaal aanwezige pers te woord. "Eerst geloofde ik het niet. Maar toen ik elf politiewagens zag, was het toch wel schrikken", kijkt zij terug. "Toch wel beangstigend. Ik ben blij dat ik die man niet heb gezien."

Het gebouw was lange tijd afgezet.