Emanuels: 'Ik voel me echt in de steek gelaten.'
Emanuels: 'Ik voel me echt in de steek gelaten.' Foto: Bastiaan Miché

'Ik voel me echt in de steek gelaten, ben helemaal stuk'

Eigenaar Gilly Emanuels van IJssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift is de terreur van een groep jongeren rond haar zaak spuugzat.

HILVERSUM Dat de ernst van de situatie nu duidelijk is bij de gemeente en de politie vindt Gilly Emanuels een goede zaak. Samen met de buurtbewoners schakelen de autoriteiten nu een tandje bij wat betreft de aanpak van de hangjeugd op de Kleine Drift. Wel voegt de eigenares van IJssalon ‘t Perronnetje eraan toe dat zij het betreurt dat de situatie eerst heeft moeten escaleren voordat er actie is ondernomen.

“Ik ben in ieder geval blij dat nu duidelijk is dat het hier niet zomaar gaat om kwajongensstreken”, zegt de 37-jarige onderneemster na het onderhoud van dinsdag in haar zaak met onder meer burgemeester Pieter Broertjes. Politie en gemeente nemen extra maatregelen om de groep hangjongeren, die Emanuels en de bewoners op en rond de Kleine Drift in hun greep houdt, beter aan te pakken.

Veel fiducie heeft Emanuels niet in de autoriteiten, maar geeft wel aan blij te zijn met de verontschuldiging van de burgemeester. Al maanden worden zij en de buurt geteisterd door de groep. De onderneemster van Surinaamse komaf wordt uitgescholden, gediscrimineerd, bedreigd en er is begin juni een steen door de ruit gegooid. “Dit zijn gewoon witte, Hollandse jongens die de boel op en rondom de Kleine Drift terroriseren en racistisch taalgebruik als 'zwarte hoer' uiten richting mij. Ik heb al eens aangifte gedaan, maar de politie en gemeente doen helemaal niks. Ik voel me echt in de steek gelaten, ben helemaal stuk”, meldt Emanuels.

Volgens de burgemeester kunnen de jongens alleen worden opgepakt als zij op heterdaad betrapt worden. Dat bevreemdt Emanuels en ook Patrick Weening van bewonersvereniging Over 't Spoor. "Het is treurig. Het heeft veel te lang geduurd. De situatie escaleert in rap tempo. Praten en zachte maatregelen gaan niet meer werken. Het is raar dat de politie niets kan doen, aangezien mevrouw stelselmatig wordt gediscrimineerd en er ook sprake was van vernieling", aldus Weening.

Afgelopen donderdag barstte de bom. Het kwam tot een handgemeen tussen de onderneemster en een aantal jongeren. Met haar zoontje van 3 jaar naast haar was ze eten naar binnen aan het brengen toen ze iets hards en nats in haar nek voelde. Het bleek een rotte mandarijn te zijn. "Ik zie daar twee van die jongens lachen en vraag ze: Wat maak je me nou? Ze bekogelen me waar mijn kind bij is. Nu is het een mandarijn, maar wat is het de volgende keer?", zegt zij over het incident.

Donderdagavond laat zette Emanuels haar verhaal op Facebook. Een dag later beaamde zij tegenover deze krant dat zij de jongeren met een bezem heeft benaderd. “Om me te verdedigen”, is de uitleg. De politie kwam ter plaatse en geeft via een woordvoerder aan dat er over en weer dingen zijn gebeurd. Dat de agenten de jongeren na de maandenlange terreur aanmoedigden om aangifte te doen, steekt Emanuels. "Eigenlijk hoop ik dat het voor de rechter komt."

'Nu is het een mandarijn, maar wat is het de volgende keer?'